Hjem med plads til alles drømme og behov

Tags:
Bolig
Indsigt

Allerede i 2001 forudsagde Fremforsk, Center for Fremtidsforskning, at fremtidens bolig ville få flere funktioner og vokse så meget, at vi i løbet af 20-25 år ville se huse på ca. 300 kvadratmeter hos almindelige danske familier.

Helt så stor er gennemsnitsboligen endnu ikke. Men en opgørelse fra Bolius viser, at størrelsen på et nybygget parcelhus er vokset og vokset de seneste 60 år, og at det i 2020 i gennemsnit var mere end 200 kvadratmeter.

”I dag er de huse, vi tegner hos Milton Huse, i gennemsnit på 180 kvadratmeter. På få år er vi gået fra 150 til 180 kvadratmeter, så det er en relativt hurtig udvikling,” fortæller marketingdirektør Lotte Kruse fra byggefirmaet Milton Huse.

Nybyggeri er blevet større Danskernes bolig anno 2021 skal opfylde en lang række nye behov.

Multirum vinder frem

Men hvad bruger vi så alle kvadratmeterne til?

For det første er mange boliger i dag knapt så opdelt i rum og funktioner, som de var, da parcelhuset blev født. Det begyndte allerede i 1960’erne, hvor man væltede væggene mellem køkken og spisestue, og køkkenalrummet voksede frem som det centrale, store rum i huset.

”Alrummet er bare blevet større og større med årene. I dag optager det en meget stor del af boligen som det sted, hvor familien opholder sig både til hverdag og fest. I dagligdagen er der plads til legeaftaler, lektielæsning og madlavning. Men det er også i alrummet, at man har gæster og plads til at fejre familiens fødselsdage om langbordet,” forklarer Lotte Kruse.

Rigtige mange steder går boligejerne nu skridtet videre og udlever den individualiseringstendens, som Fremforsk har beskrevet som et ønske om individuelle huse med personlige rum. Det kan være mit-eget-børnefri-rum eller en multifunktionel indretning, hvor så lidt som muligt i boligen skal være stationært.

”Vi ser eksempelvis, at flere og flere carporte bliver til garager med lukkede porte, hvor familiens to biler ikke nødvendigvis holder inde dagen lang. I stedet ruller man en airtrack-måtte ud, så familiens børn kan lave gymnastik med vennerne den ene dag, mens garagen en anden dag lægger rum til bordfodbold-turnering og fastelavnsfest. Eller fungerer som den gildesal, nogle havde i kælderen før i tiden,” siger Lotte Kruse.

Læs mere om, hvad det koster at bygge nyt

Personlige rum dukker op

Men ikke kun børnene nyder godt af de nye tendenser, der også giver plads til personlige rum for de voksne.

Det kan være et yogarum, der på få kvadratmeter kan virkeliggøre drømmen om at gøre yoga til en daglig praksis – det kræver ikke meget andet end en måtte, en yogapølle, et par yogaklodser og en god stak tæpper.

”Når man dyrker yoga, har man brug for at kunne lukke døren i mere end én forstand. Og derfor er det oplagt at bruge få af sine 180-200 kvadratmeter på at lave et lille rum, hvor man kan genfinde roen i løbet af dagen,” siger Lotte Kruse.

Eller det kan være et kreativt værksted i forlængelse af skuret, hvor der er plads til at male, strikke og sy uden at skulle pakke alting væk.

”Under coronapandemien har folk skulle arbejde meget mere hjemme og er derfor også begyndt at indrette sig anderledes. Man er i dag meget bevidst om, at huset skal rumme flere funktioner som hjemmearbejdsplads, fitness-rum, yogastudie eller biografsal. Og man dyrker og indretter nu hjemmet til at opfylde ens behov, så der er plads til hele familiens drømme og ønsker,” siger Lotte Kruse.