Investeringer: Frygten lagt midlertidigt på hylden

Alles øjne var i sidste uge rettet mod den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), der som ventet hævede sin ledende rente med 25 bp. Til trods for, at Fed-formand Jerome Powell gjorde det krystalklart, at bankens vigtigste hovedfokus er at få styr på inflationen, så fortsatte aktierne i vejret.

Det tolker jeg som et tegn på, at investorerne har en stærkt tiltro til, at Fed vil have held med bekæmpe den stigende inflation, uden at det koster for meget på hensynet til også at sikre vækst og beskæftigelse. Det er vores forventning, at centralbanken på de kommende møder vil fortsætte med at hæve renten.

I USA kører jobmarkedet på de højeste nagler, ligesom husholdningerne som udgangspunkt er særdeles velpolstrede. Jeg vurderer, at der derfor skal meget til, før Fed fraviger sin stramme finanspolitiske kurs. 

Vi fik et stærkt rebound på aktiebørserne i sidste uge. Dog har det været nogle særdeles turbulente uger, hvor de finansielle markeder er steget og faldet i takt med, at investorerne konstant ændrer fokus og forventninger afhængig af nyhedsstrømmen. 

År-til-dato er aktier globalt faldet 2,8 pct. i danske kroner, mens aktier siden Ruslands militære invasion af Ukraine den 24. februar, er oppe med knap 5 pct. Det skyldes, at investorerne i høj grad allerede havde taget de dårlige nyheder på forskud. Set over den seneste periode på 12 mdr. er aktierne i plus på 16 pct.  

I Ukraine fortsætter krigshandlingerne, men noget tyder på, at investorerne – i kølvandet på de seneste mere pragmatiske udmeldinger fra begge sider af krigens forhandlingsbord – for en tid har lagt de værste skrækscenarier på hylden. Det var i sidste uge en medvirkende faktor til de stigende aktiekurser, mens prisen på olie og gas faldt fra den seneste tids rekordhøje niveauer. 

Som seniorstrateg er det mit job at analysere, hvordan krigen i Ukraine påvirker den globale økonomi og de finansielle markeder. Det kan ikke understreges nok, at krigen først og fremmest er en tragedie for de mennesker, der er direkte berørt. Konflikten trækker dog også dybe spor henover resten af verden og vil også påvirke væksten, ikke mindst her i Europa. Vi forventer, at udsvingene på de finansielle markeder vil forsætte nogen tid endnu og vil kunne blusse yderligere op, hvis der sker en optrapning af konflikten. Omvendt peger historisk evidens på, at krige ikke afsporer den opadgående tendens for aktier, og det mener vi heller ikke bliver tilfældet denne gang. 

Nordeas forventning er, at aktiemarkedet om et år ligger på et højere niveau end i dag.