Pas på ny svindelform, når du skal tjekke din årsopgørelse

Så er det tid til at få svar på det store spørgsmål, som mange danskere stiller sig selv de kommende dage og uger. Skal jeg have penge tilbage eller ej? Men inden spændingen udløses, er der én ting, du kan være sikker på – og det er at svindlere ligger på lur for at udnytte situationen.

Hvert år når årsopgørelsen offentliggøres, vælter det ind med nysgerrige danskere på skat.dk – typisk til en flere timer lang login-kø. Og sådan en årlig begivenhed er det perfekte scenarie for svindlere, der udnytter lejligheden til at udsende ondsindede angreb via vellignende e-mails og SMS’er.

Tre vigtige huskeregler

  • Log aldrig ind via links eller QR-koder fra en e-mail eller SMS, som du ikke har bedt om at modtage
     
  • Log ikke ind via et tilsendt link – gå i stedet direkte til SKAT.dk, og log ind derfra.
     
  • Brug ikke søgemaskiner i blinde. Tjek altid siden og webadressen omhyggeligt.

De helt klassiske eksempler på ordlyden i beskederne er, at du kan ”komme foran i køen”, ”skal have overskydende skat tilbage” eller ”her kan du se din årsopgørelse før tid”. Ens for beskederne er, at de altid indeholder links, som svindlerne vil have dig til at klikke på. Og lykkedes det, føres du videre til en login-side, som til forveksling ligner skattevæsenets officielle side, hvor svindlerne fisker personlige oplysninger fra dig.


En sofistikeret form for svindel

Det er desværre ikke kun de klassiske e-mails og SMS’er, du skal være forsigtig med i disse dage. I de senere år har vi også set, at svindlerne benytter sig af en anden teknik til at lokke folk ind på deres falske sider. Det kaldes for SEO-svindel. SEO står for ”Search Engine Optimization” eller på dansk søgemaskineoptimering.

Søgemaskineoptimering bruges i dag af mange virksomheder til at placere deres hjemmesider øverst i søgeresultaterne på søgemaskiner som fx Google, Yahoo og Bing. Denne teknik udnyttes og misbruges også af svindlere til at placere falske sider øverst. Her optimerer de enten indholdet på siden for at rangere højt i søgeresultaterne eller betaler for annoncer, så de falske sider placeres højest. På den måde manipuleres uskyldige til at klikke på sider, som ved første øjekast ser legitime ud, men som i virkeligheden er falske. Og mange risikerer at indtaste personlige informationer, som ryger direkte i hænderne på svindlerne.

Søgemaskine-svindel i Norge og Finland

I et nyligt eksempel fra Norge skrev en kunde "Skatteetaten" (den norske skattemyndighed) i søgefeltet på Google. Det første resultat førte ind til en falsk hjemmeside, som var kontrolleret af svindlere. Da kunden indtastede login-oplysninger på siden, havde svindlerne nu adgang til oplysningerne og brugte dem senere til at logge ind på kundens netbank. Lignende angreb er også set i Finland. Med den viden bør vi alle være ekstra vågne, for det er måske et spørgsmål om tid før, vi oplever tilsvarende eksempler i Danmark.