Sådan får du økonomisk overblik og ro i maven som nybagt boligejer

Når nybagte boligejere har fået nøglerne til deres nye hus eller lejlighed, drømmer de fleste om, hvordan de kan gøre boligen lækker indvendigt: måske slå to rum sammen til et stort køkkenalrum, få nyt badeværelse, male væggene i stuen græsgrønne eller himmelblå, få etableret en hems i et af børneværelserne, lave loft til kip i alrummet eller indrette et kontor med en dyr, lækker sofa.

”Vi sluger boligprogrammer og -magasiner som aldrig før, og rigtig mange er derfor meget optaget af alt det, vi kan se ved boligen. Men vi skal passe på, at vi ikke bruger så meget på den del, at vi ikke har råd til det nødvendige som fx uforudsete udgifter og vedligehold,” siger Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom hos Nordea.

For med nøglerne i hånden følger et nyt ansvar som boligejer, hvor man løbende skal holde øje med mange nye udgifter.

”Indtil nu har I sparet op til at købe en bolig, og nu, hvor pengene er brugt på at købe den, ser økonomien pludselig anderledes ud. Ikke mindst fordi I som nybagte boligejere ofte kommer fra en lejebolig, hvor el, vand og varme har været inkluderet i huslejen. Og hvor I har været vant til at ringe til viceværten, når vandhanen i køkkenet skulle repareres, eller vaskemaskinen var gået i stykker,” siger Ida Marie Moesby.

Start en opsparing

Økonomisk strategi til førstegangskøbere

  1. Tjek tilstandsrapporten for at se, hvad I bør få lavet ved boligen (nødvendige forbedringer), og lav også en liste over, hvad I godt kunne tænke jer at få lavet (luksusforbedringer).

  2. Lav et budget og find ud af, hvor meget I kan og vil sætte af til forbedringer af boligen.

  3. På den korte bane skal der være råd til de uforudsete udgifter. Dem er der flere af, når man ejer boligen selv og ikke kan ringe til en vicevært og få repareret vandhanen eller udskiftet vaskemaskinen.

  4. På den lange bane skal der være råd til de større forbedringer som fx nyt tag eller loft til kip. Der skal lægges en plan for både nødvendige forbedringer og luksusforbedringer – hvor de nødvendige forbedringer skal prioriteres først.

  5. Er det uoverskueligt at spare op til det hele, kan I overveje at låne pengene. Men her skal I altid tænke jer godt om, for det koster penge at låne penge, og lån skal betales tilbage. Lån til energirenoveringer kan imidlertid være en god investering, fordi energirenoveringen kan sænke jeres daglige udgifter til fx varme og gøre boligen mere værd.

Hun anbefaler, at nybagte boligejere begynder med at kigge i tilstandsrapporten, som angiver fejl og mangler ved boligen, samt hvor kritiske de er.

”Boligen er generelt den største investering, vi laver i livet, og derfor er det værd at sørge for, at den ikke mister værdi. Her er det nødvendigt at have tjek på boligens stand, dvs. at taget og murene er i orden, at vinduerne er tætte, og der ikke siver vand ind i kælderen,” siger Ida Marie Moesby.

Det er vigtigt at tage alvorligt. For som boligejere er det jeres eget ansvar at udbedre skaderne, hvis der fx mangler tagplader på taget. Og I risikerer også, at boligen mister meget i værdi, hvis der fx opstår en vandskade.

I det budget, I får lagt, når I skal købe bolig, er det en god idé også at tage med, hvordan I kan starte en opsparing på både kort og lang sigt. For selvom bankens udregning af jeres råderum inkluderer et beløb til løbende vedligehold, skal I selv aktivt lave opsparingen. Som boligejere har I brug for en større økonomisk buffer end ellers, fordi boligejere ofte har større uforudsete udgifter. Måske skal vaskemaskinen skiftes, måske skal huset have nye vinduer, eller måske får I brug for at købe en dykpumpe, der kan pumpe vand væk ved skybrud. Det skal der være en konto til. Men derudover skal I også have en opsparing til større udgifter på længere sigt. Ofte vil facaden skulle renoveres på et tidspunkt. Eller tilstandsrapporten nævner måske, at taget skal skiftes indenfor fem år eller ti år.

”Derfor er det en god ide allerede nu at overveje, hvordan I vil håndtere det. Måske har I råd til at spare op på en konto ud over den økonomiske buffer til dagligdagens uforudsete udgifter. Så har I pengene, når I skal bruge dem om fx tre år. Eller måske vælger I at investere pengene, hvis I først skal bruge dem længere ud i fremtiden,” siger Ida Marie Moesby.

Læs, hvordan du kan spare op til alle boligformål

Indhent råd og vejledning

Det kan være svært at vide, hvor meget I skal spare op, så måske kan det give mening allerede nu at indhente et tilbud. Så har I et fingerpeg om, hvor meget udskiftning af gulvet eller omfugning af murværk vil koste i runde træskolængder. Og hvis naboerne har fået lavet forbedringer, der ligner dem, I skal have lavet, kan I spørge dem.

For mange kan det imidlertid være urealistisk og uoverskueligt at spare det hele op, fordi der i forvejen er masser af udgifter forbundet med at købe bolig som fx ejendomsværdiskat samt renter og afdrag.

”Så kan I overveje at låne pengene i stedet. Men her er det vigtigt at tænke sig godt om, for det koster penge at få lånet, og lånet skal også betales tilbage. Derfor er det vigtigt at være helt sikker på, at økonomien kan holde til det,” siger Ida Marie Moesby.

Fordele ved energirenovering

Få en bedre bolig med energiforbedringer

  • Når I energioptimerer jeres bolig, bliver varmeregningen billigere.

  • I får også bedre indeklima og komfort, da I fx slipper for kulde og træk fra ydervægge og vinduer, hvis I hulmursisolerer eller sætter ny vinduer i.

  • Energioptimering kan også gøre jeres bolig mere værd, hvis jeres forbedringer giver et bedre energimærke.

  • Har I købt en bolig, hvor det giver mening at kigge på opvarmning og isolering, så læs mere om energiforbedring af jeres bolig her.

Når det gælder lån til energirenovering, behøver I dog ifølge Ida Marie Moesby ikke at være lige så påpasselige, for her kan det være en god investering at låne pengene.

”Selve lånet er billigere end andre lån, fordi I bruger det til energirenovering. Og hvis jeres vinduer alligevel skal skiftes, kan det måske godt betale sig at låne til nogle gode termoruder, som holder så godt på varmen, at jeres energiregning bliver lavere,” forklarer hun.

Det samme gælder tag, hulmursisolering og varmekilde. Hvis I er i tvivl, kan I altid få lavet en beregning på, hvor meget I sparer i energi ved fx at skifte tag, og hvor længe det skal holde, før det er en god investering. Så ved I også, om det bedst kan betale sig at vente med at energirenovere, til I har sparet op, eller om et lån kan være en god idé.

”De fleste vil gerne gøre noget, som gør boligen lækker at være i, og derfor kan det virke kedeligt at bruge penge på at skifte tag. Men hvis huset bliver mere energirigtigt, og I sparer penge i det daglige og kan få gode lån til at få det gjort, så giver det pludselig mening,” siger Ida Marie Moesby.

En anden ide kan være at tænke flere ting sammen, så I både får opfyldt jeres drømme og fikset det basale. Drømmer I om nyt køkken, kan det måske betale sig at skifte vinduerne samtidig, nu hvor håndværkerne er i gang, og det hele er pillet fra hinanden. Oftest er det også billigere at få lavet mange ting på én gang, og I undgår en masse besvær ved at skulle have fat i håndværkere flere gange. Desuden kan I undersøge, om det er muligt at få mere attraktive lånemuligheder, når I får lavet forbedringer, der både øger boligens værdi og glæden i hverdagen.

”Under alle omstændigheder er det vigtigt at få lavet en strategi for den daglige økonomi, som sikrer, at I får lavet de rigtige prioriteringer som nybagte boligejere,” siger Ida Marie Moesby.

Kom godt i gang med renovering af boligen