Sådan forsikrer du bedst din hund

Inden du anskaffer dig en hund, er der mange overvejelser: Kan jeg tage mig af min hund mange år frem, og vil racen passe til mit behov, efterhånden som livet udvikler sig? Vil racen, jeg har valgt, være forenelig med børn eller lange arbejdsdage, når jeg ikke længere er studerende? Drømmer jeg om at rejse meget, så jeg skal have en plan klar for pasning enten hos familie, som har tid og lyst, eller hos en god hundepension, jeg har tillid til? Og har den hund, jeg har forelsket mig i, noget med i bagagen, så den har svært ved at være alene hjemme?

Drømmer du om at få hund? Læs videre her

Men når du så har fået din hund, er det også vigtigt at kende dine forsikringspligter og -muligheder, hvis din hund bliver syg, skal aflives eller gør skade på andre.

Therese Gyldenkrone Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring som hundeejer, fortæller Therese Gyldenkrone, som er autoriseret veterinærsygeplejerske og skadebehandler i Dyreskade hos Topdanmark.

”Overordnet er der tre typer af forsikringer, som man skal forholde sig til som hundeejer: Ansvarsforsikring, sygeforsikring og livsforsikring,” forklarer Therese Gyldenkrone, autoriseret veterinærsygeplejerske og skadebehandler i Dyreskade hos Topdanmark. Her modtager hun blandt andet de dyrlægeregninger, hundeejere sender ind, og vurderer, hvor meget af regningen, der er dækket via forsikringen.

Husk den lovpligtige ansvarsforsikring

Ansvarsforsikringen er lovpligtig at have. Det betyder, at man straks, når man anskaffer sig en hund, skal sørge for at tegne ansvarsforsikringen. Desuden skal man som ejer sørge for, at hunden er registreret i Dansk Hunderegister (DHR) og forsynet med en chip med et ID-nummer.

”Så kan politiet finde frem til ejeren og dermed den, der har det økonomiske ansvar, hvis hunden har været medvirkende til, at mennesker eller dyr er kommet til skade, eller ting er ødelagt. For ejeren er det et såkaldt objektivt ansvar, som ved bilforsikringer, der betyder, at selvom din hvalp løber ud foran en bil og forårsager skader for virkelig mange penge eller ødelægger andres briller, uden at det er nogens skyld, så er det stadig dig som ejer, der har det økonomiske ansvar,” forklarer Therese Gyldenkrone.

Hvis din hund løber væk ved et uheld, eller bliver påkørt, er det også måden, politi eller dyrlæge eller andre kan finde frem til ejeren så du kan få din hund hjem igen. Derfor er det ifølge Therese Gyldenkrone et risikabelt sted at forsøge at spare.

”Hvis din hund ikke er lovligt registreret, får du som ejer en klækkelig bøde. Og hvis din hund eksempelvis har været involveret i en bidskade, også selv om det er et uheld, og politiet vurderer, at det har været en farlig situation, så risikerer du, at din hund bliver aflivet, og at du af egen lomme eventuelt skal betale erstatning til den, der er blevet bidt,” forklarer hun.

Gode økonomiske råd, når du skal købe hund

  • For at din hund ikke skal ende med at blive en økonomisk hovedpine for dig, kan det være en god ide at tænke godt over racevalg, inden du køber din hund.
  • Du kan selvfølgelig spørge hos den sælger, du køber hunden af. Men du kan også forhøre dig hos din dyrlæge, om den race, som, du synes, er så charmerende, har flere racetypiske udfordringer end gennemsnittet – det kan være i form af kendte fysiske skavanker. Eller om hunden lider af allergi eller hudproblemer, der kan løbe op i store udgifter over tid?
  • Når du henter hunden, kan du kigge på, om den ser sund og rask ud? Får du lov at møde forældredyrene og de andre hvalpe, og ser de også sunde og raske ud? Eller skal I mødes på en parkeringsplads, hvor sælgeren har hunden med i bilen?
  • Hvis sælgeren fortæller, at din hund har haft lidt sygdom, men at det hurtigt var ovre, er det måske ikke dér, du skal købe din hvalp. Og hvis du tænker, at nu skal du redde hunden, så den kan få det godt hos dig, så forvent, at det kan koste nogle penge. Det bedste råd er at følge din mavefornemmelse, også selvom det er en virkelig sød hund.

Kilde: Therese Gyldenkrone

Livsforsikring kan hjælpe til køb af ny hvalp

Skulle du være så uheldig, at din hund dør eller må aflives på grund af en alvorlig sygdom eller skade, kan du med en livsforsikring på din hund få en erstatning, der svarer til køb af en ny hvalp af samme race.

”Der er selvfølgelig intet, der kan erstatte din hund, men for mange kan det være en god hjælp og trøst at kunne købe en ny hvalp. Uanset hvad er det altid en god idé at kontakte sit forsikringsselskab, hvis man står over for en større udgift til sin hund. Og at læse sine forsikringsvilkår godt igennem, når man tegner forsikringen,” fortæller Therese Gyldenkrone.

Hvad er Nordeas Drømmeindeks?

Nordeas Drømmeindeks kortlægger, hvilke drømme danskerne sparer op til. Undersøgelsen viser bl.a., at hver fjerde mellem 18 og 29 år sparer op til anskaffelse af en hund. 6 pct. af de unge mellem 18 og 29 år sparer op til anskaffelse af en kat. Kilde: YouGov for Nordea

Nordea Drømmeindeks viser, at rigtig mange unge drømmer om at få hund, og derfor opfordrer eksperter til, at man lægger en god plan for sit liv som hundeejer, så drømmen bliver til en langsigtet investering til glæde for både dyr og menneske.