Sådan prepper du din privatøkonomi

Prepping – myndighedernes anbefalinger

Beredskabsstyrelsen anbefaler, at vi forbereder os på forsyningssvigt. Det kan være som følge af ekstremt vejr, truslen fra menneskeskabte hændelser såsom cyberangreb eller ulykker såsom tekniske problemer, der påvirker vores infrastruktur. Det betyder, at vi bør have mad og drikke, medicin og førstehjælp samt varme og andre fornødenheder til tre døgn til alle personer og husdyr i husstanden. Du kan læse mere om de konkrete råd og finde Beredskabsstyrelsens vejledning her: https://www.brs.dk/da/forberedt/

Kontanter og fysiske betalingskort

Nationalbanken anbefaler, at du hæver et mindre beløb i kontanter i tilfælde af kortvarige forsyningssvigt. Helst i små sedler, så det er nemmere for butikkerne at give byttepenge tilbage.

Nationalbanken giver ikke nogen konkret vejledning til, hvor mange kontanter du bør have liggende. Det afhænger af din konkrete situation. Og naturligvis bør du sikre dig, at du opbevarer kontanterne sikkert – og generelt undgår at gå rundt med for mange kontanter på dig.

Nationalbanken anbefaler også, at du har fysiske betalingskort liggende samt tilhørende PIN-koder – for ved forsyningssvigt såsom strømsvigt kan du jo ikke oplade din telefon og betale med mobilen. Husk dog, at du aldrig bør opbevare PIN-koden sammen med dit betalingskort, medmindre du bruger en PIN-kodehusker.

Feriedage giver os en mulighed for at få styr på de ting, der ikke altid er overskud til i hverdagen. Det kan både være praktiske ting i hjemmet – eller det kan være at kaste et blik på privatøkonomien. Og det vil jeg klart anbefale, at du gør.

Pension

Det er generelt en rigtig god ide at have styr på sin pension. Men i slutningen af kalenderåret er det en særligt god ide at tjekke op på pensionen. Man har nemlig ret til et skattefradrag, når man indbetaler til sin pension. Hvert år er der en grænse for, hvor meget du kan indbetale til en aldersopsparing og ratepension, og hvis du vil nå at udnytte dette maksimale loft for dette skatteår, skal det altså gøres inden årsskiftet.

Du kan læse om fristen for at indbetale ekstra til din pensionsopsparing her

Dreng cykler med juletræ i ladcykel

Forskudsopgørelse

Skat åbnede 12. november for forskudsopgørelsen for 2025. Det betyder, at du nu kan gå ind og rette i forskudsopgørelsen samt sikre, at alt er kommet rigtigt med. Det er dit eget ansvar at sikre, at dine skatteoplysninger er korrekte. Hvis tingene ikke er i orden, kan du risikere et skattesmæk. Min anbefaling er derfor, at du bruger en halv time på at kaste et blik på din forskudsopgørelse for 2025, hvis du ikke allerede har gjort det.

Du kan læse mere om, hvad du skal være særligt opmærksom på ved din forskudsopgørelsen her: Hvad kan påvirke din forskudsopgørelse? | Nyt fra Nordea

Budget og opsparing

Budgettet er din ven – det hjælper dig til at få et overblik over din økonomi og prioritere lige netop den slags forbrug, som gør dig mest glad. Måske har din konto det lidt hårdt her sidst på måneden, og du ved, at der kommer endnu flere udgifter de kommende måneder?

Her kan du hæve kontanter i Nordea

Du kan hæve kontanter gebyrfrit i alle Nordeas hæveautomater landet rundt. Du kan ligeledes hæve gebyrfrit som Nordea-kunde i andre danske bankers hæveautomater. Dog kan grænserne variere for, hvor store beløb du kan hæve i andre banker.

Du kan finde en liste over Nordeas hæveautomater her samt finde samtlige af Nordeas hæveautomater på Google Maps.

Eller måske har du allerede nu planer og drømme for det kommende år, som du ved kræver en sjat penge? I så fald er det en god ide at gå dit budget igennem for at se på, om der er steder, du kan spare, og om du har mulighed for at spare op. På den måde sikrer du, at der er nogle penge til opsparing hver måned, så du kan få råd til sommerferien næste år, eller hvad du går og drømmer om.

Du kan læse mere om budgettet her: Budgetartikel | Nyt fra Nordea

Har du preppet din privatøkonomi?

Choices