Simone og Jimmy har bygget deres drømmehus og haft det sjovt undervejs

God kemi, fair spilleregler og styr på økonomien, når huset står færdigt. Det er blandt de vigtigste ting, når du skal bygge hus, hvis du spørger 31-årige Simone Filsø Wendt og hendes 33-årige kæreste Jimmy Rahbek Rasmussen.

Billed af parret Jimmy og Simone valgte at bygge selv - og så fik de drømmehuset.

De har bygget hus sammen i Eriksborg, som er en ny bydel nordøst for Silkeborg, hvor 7.000 borgere kommer til at få adresse. Og selvom mange af os kan få hovedpine bare ved at tænke på ord som entreprisetilbud og lokalplansbegrænsninger – for slet ikke at nævne valg af mursten, placering af stikkontakter og håndværkere, der siger ét, men gør noget andet – så har de det helt anderledes.

”Vi har ikke bare fået vores drømmehus, vi har også haft det sjovt undervejs,” opsummerer Simone Filsø Wendt den byggeproces, de lige har været igennem.

God kemi er vigtig

De har begge prøvet at bygge hus før og kan godt lide tanken om at bygge alt fra bunden og selv bestemme, hvad de gerne vil have. Og så er de motiveret af økonomien.

”Driften af et nyt hus er billigere, end hvis du renoverer. Derudover får du noget helt nyt, som holder i mange år, inden det begynder at tabe i værdi. Og endelig er det en god idé at købe i et område, hvor du kan forvente at få pengene igen, og det kan du langt hen ad vejen google dig til,” fortæller Jimmy Rahbek Rasmussen, der selv er uddannet bygningskonstruktør og har en håndværksmæssig baggrund.

Til gengæld tager du selv al bøvlet, men selvom du ikke har en baggrund som Jimmys, skal du ikke lade dig skræmme, mener han.

”Bygger du hus første gang, er noget af det vigtigste kemien med dem, du bygger med. Især dem, der skal stå for byggeprocessen. For rager du uklar med dem eller håndværkerne, så bliver det rimeligt tungt. Derfor gælder det om at have klare linjer,” siger han og tilføjer:

”Og lige så klare linjer med dem, du bygger med, lige så klare linjer skal du have med din partner og de rådgivere, du vælger undervejs.”

Nordea tilbyder specialiseret økonomisk rådgivning til nybyggere

Lav en huskeliste

Den interne forventningsafstemning består bl.a. af at tage ud at kigge på huse i de områder, du gerne vil bo, fordi det giver dig et realistisk billede af, hvad du kan lide og ikke kan lide, når du senere selv skal vælge planløsning, materialer og stil.

”Det er så svært at forestille sig, hvad man har behov for, så det gælder bare om at komme rundt og suge til sig – ikke mindst så man har en fælles referenceramme, når man skal snakke forskellige løsninger igennem,” forklarer Simone Filsø Wendt, der opfordrer til, at man skriver det hele ned.

”Vi har en liste over ting, vi skal huske, hvis vi skal bygge igen. For eksempel har vi noteret, at vi vil have et større skur og plads til et tørrestativ i bryggerset. Men det kan også være materialer eller andre gode løsninger. Og derudover er det god inspiration at pløje alle materialer fra typehusfirmaerne igennem,” siger hun.

Fleksible håndværkere

Jimmy sliber gulv En god kemi er afgørende for en god proces, mener parret.

Han går meget op i, at der bliver udarbejdet en tidsplan, og at det koster dagbøder, hvis den overskrides.

”Men der skal være sammenhæng i tingene. Så selvom du selvfølgelig skal være opmærksom på den kontrakt, du underskriver, er det meget vigtigt, at betingelserne tilgodeser både dig som bygherre og håndværkerne,” siger han.

Der skal være klare linjer, men du skal tænke på byggeprocessen som et samarbejde: Håndværkerne, der bygger huset, skal tjene penge. Så jo mere bøvl, du skaber, jo mere trykker de tilbage, fordi det går ud over deres indtjening.

”Så jo mere, du kan bruge dit krudt på ting, der giver mening, jo bedre. Det, der virkelig betyder noget, er konstruktionerne: at tingene er lavet korrekt og følger de gældende normer og bygningsreglementet. At der så er en ridse i malingen et sted, er ret ligegyldigt. Især fordi udbedringen af de sidste 10 pct. kan ende med ikke at være bedre end udgangspunktet. Og så er det nogle dumme penge at bruge,” mener Jimmy Rahbek Rasmussen.

Perfekt proces

Simone og han har selv holdt styr på budget og projektledelse, men har du ingen håndværksmæssig baggrund anbefaler de, at du hyrer ekstern hjælp til at gå rundt og kigge huset efter undervejs, så du ikke står med håret i postkassen til sidst, hvor det ofte er meget dyrt at udbedre ting, der kunne være taget i opløbet.

Desuden har de været rigtig glade for deres boligrådgiver i banken, som især har rådgivet om økonomien, når huset var færdigt.

”Vi har haft så meget at spørge om i forhold til omlægning af lån, fordi det hele er så usikkert i øjeblikket. Og i den forbindelse har vi fået virkelig god hjælp og sparring. Da vi byggede sidste gang, lærte vi meget om byggeprocessen, men fordi vi er mere trænet i den nu, har vi haft mere tid til at få økonomien skruet rigtigt sammen. For eksempel lige at sove på det, når vi er blevet præsenteret for forskellige muligheder for belåning, så vi har kunnet træffe de rigtige valg,” siger Simone Filsø Wendt, der i en omskiftelig tid råder til at sørge for, at du ikke render ind i overraskelser, du ikke kan leve med.

”Hvis du ikke har råd, så lås renten, uanset hvad der sker i markedet. Og sørg for, at priserne i kontrakten er låst, så håndværkerne ikke bagefter kan komme og sige, at nu er det hele steget med 50 pct., så din regning bliver meget dyrere,” giver hun som eksempel.

Derudover har hun og Jimmy været rigtig glade for en bank, der havde kendskab til det område, de skulle bygge i.

”Vi har haft en helt perfekt proces. Både i forhold til banken, som havde en ejendomsmægler, der kunne sætte en skarp pris på huset, og i forhold til håndværkerne, som lavede en detaljeret plan for, hvornår de forskellige valg i huset skulle være låst. Men i mellemtiden kunne vi få lov at rette frem og tilbage, hvis vi fik en ny ide. Vi lavede eksempelvis selv gulv og fik forhandlet køkkenet hjem, og selvom det forstyrrede deres proces, fik vi lov til det. Og vi har fået vores egne drømme og ønsker opfyldt til fulde,” siger Simone Filsø Wendt.

Sådan får du klare linjer

  • Hent inspiration – både i byggekataloger og ude i virkeligheden.

  • Find nogle i dit netværk, som du kan rådføre dig med – det kan være en arkitekt eller en byggesagkyndig.

  • Find de rigtige at bygge med – kemien er altafgørende for en god proces.

  • Sørg for at gardere dig mod overraskelser undervejs – lås priserne og dit lån.

  • Hold fokus på økonomien bagefter – så du ikke får bygget dit drømmehus, men ikke trives, fordi det blev for dyrt.