Skal jeg investere eller spare op? "Kommoden" hjælper dig med at vurdere

”Det vigtigste spørgsmål at stille sig selv er: Hvornår tror jeg, at jeg skal bruge mine penge?,” indleder Lars-Kristian Olsen, der er investeringsspecialist i Nordea.

”Nogle sparer op til en rejse, man skal på om seks måneder. Andre sparer op til noget, der ligger længere ude i fremtiden – fx et boligkøb eller pension. Man kan også både have kort- og langsigtede drømme, men det er tidshorisonten, der afgør, hvordan man placerer sine penge mest effektivt.”

Hvis man vil have det optimale ud af sine opsparingspenge, bør man altså inddele og placere dem efter, hvornår man planlægger at bruge dem. Her kan man med fordel bruge ”Kommoden”. Den indeholder ikke nye sokker og rene underbukser – den illustrerer, hvad man bør gøre med de penge, man har til overs efter faste udgifter

Illustration af Kommode med tre skuffer

Den korte horisont: Sæt dine penge på en opsparingskonto

Kommodens øverste skuffe er til de penge, du måske får brug for på den helt korte bane – bufferen. Det er den sikkerhed, man kan trække på, hvis bilen eller cyklen skal repareres, eller man får en dyr tandlægeregning.

Ups! Tillad markedsføringscookies for at se indhold som dette fra Nordea

”Den er til de uventede betalinger, som man skal betale her og nu. Derfor bør pengene være lettilgængelige og stå på en helt almindelig opsparingskonto, som man frit kan overføre fra uden gebyr,” siger Lars-Kristian.

Har du penge tilovers, når du har sikret bufferen i øverste skuffe, kan du begynde at overveje tidshorisonten på dine drømme. Skuffen er nemlig også til de kortsigtede drømme, men så bør man vælge en anden type opsparingskonto, hvor pengene vokser lidt hurtigere.

”Hvis du sparer op til noget specifikt, der skal betales inden for tre år, fx et bryllup eller en dyrere sommerferie, bør du også sætte disse penge på en opsparingskonto. Men du kan med fordel låse dem på en Fastrente-opsparing, i alt mellem 3-12 måneder og få en rente, der er højere end på en almindelig opsparingskonto.”

Den lange horisont: Investér dine penge

Kommodens mellemste skuffe er til de mere langsigtede drømme. De penge, du tidligst skal bruge om tre år, bør du nemlig investere i stedet for at placere på en opsparingskonto.

Overblik: Løsninger til hver skuffe

Den korte horisont (0-3 år)

Den lange horisont (+3 år)

Pension

”Mere end 200 års data viser os, at man på den lange bane bliver belønnet for at investere sine penge. Historisk set får man et afkast på ca. 7 pct. om året på sine aktieinvesteringer, så når drømmen er mere langsigtet, vil jeg helt klart anbefale at investere i en kombination af aktier og obligationer,” siger Lars-Kristian og understreger, at det kommer med en anden risiko end en opsparingskonto:

”Der vil altid komme perioder med negativt afkast, men når der er mere end tre år til, man skal bruge pengene, kan man bedre tåle, at opsparingen svinger i værdi. Derfor er en lang tidshorisont og is i maven afgørende. Man skal helst ikke være nødsaget til at sælge ud af sine investeringer i en dårlig periode,” konstaterer Lars-Kristian.

Som Nordea-kunde kan du nemt komme i gang med at investere. Vi har løsninger, hvor du selv styrer dine investeringer, men vi kan også hjælpe dig med det. Du kan endda vælge at investere et fast beløb automatisk hver måned, uden du behøver at røre en finger. Læs mere om vores investeringsløsninger.

Nederste skuffe: Pension

Den nederste skuffe er til de penge, du skal leve af, når du går på pension. De fleste danskere modtager folkepension, men derudover er det meget individuelt, hvordan der spares op til pensionstilværelsen – og derfor også forskelligt, hvad man får udbetalt som pensionist. På PensionsInfo kan du få overblik over din nuværende opsparing og ordninger.

”Uanset om der er kort eller lang tid til, man skal på pension, er det vigtigt at lægge til side til livet efter fast arbejde og løn. Pensionsopsparingen skal i mange tilfælde dække behov og udgifter i adskillige år uden anden indkomst. Derfor kan det også være meget fordelagtigt at investere sine pensionsmidler, fordi det – som sagt – giver et forventeligt højere afkast, end hvis pengene står på en almindelig konto,” afslutter Lars-Kristian.

Læs mere om Kommoden og bliv klogere på, om du skal investere dine penge eller sætte dem på en opsparingskonto.