To ud af tre lader deres forbrug styre opsparingen

Har du et fast mål for, hvor meget du vil spare op til ferie og større indkøb?

Har du et fast mål for, hvor meget du vil spare op til ferie og større indkøb, eller afhænger det af saldoen på din lønkonto sidst på måneden? For to ud af tre danskere er svaret det sidste. Og det kunne mange med fordel vende rundt, mener forbrugerøkonom i Nordea, Ida Marie Moesby:

”Hvis du lader dit forbrug diktere din opsparing, risikerer du alt for let, at det bliver økonomien, der styrer dig – fremfor dig, der styrer din økonomi,” siger hun og uddyber: ”Hvis du ønsker at spare op til eksempelvis drømmerejsen eller en bolig, er min klare anbefaling derfor, at du først lægger en realistisk plan for, hvor meget du vil spare op hver måned og derefter sætter pengene til side, så snart de tikker ind på kontoen. Derefter kan du med god samvittighed bruge de penge, der står tilbage.”

Flere sparer op regelmæssigt

Selvom forbruget altså stadig styrer opsparingen for de fleste, viser den nye undersøgelse også, at hver sjette har lagt penge til side regelmæssigt de seneste seks måneder for at forbedre deres økonomi.

”Det er glædeligt og et tegn på, at flere har fået lidt luft i økonomien det seneste års tid. Med en økonomisk buffer undgår du at skulle ud og låne penge, hvis vaskemaskinen pludselig går i stykker, eller du er så uheldig at knække en tand,” siger Ida Marie Moesby.

Syv gode råd til en god økonomi for hele familien

Flertallet lægger mere end 2.000 kr. til side

46 pct. af dem, der sparer op, lægger mere end 2.000 kr. til side hver måned, hvorimod 37 pct. sparer 2.000 kr. eller mindre op. Der findes ikke nogen fast regel for, hvor meget du bør spare op om måneden – det kommer helt an på din økonomiske situation og dine drømme, forklarer Nordeas forbrugerøkonom.

”En god tommelfingerregel er, at man sidst på måneden bør have en buffer, der svarer til tre måneders udbetalt løn. Derudover kan en større opsparing være nødvendig, hvis du eksempelvis ønsker at samle sammen til udbetalingen til en bolig,” siger Ida Marie Moesby.

Undersøgelsen om danskernes opsparingsadfærd er gennemført for Nordea af analyseinstituttet YouGov i april 2021. Den er baseret på 1.018 interviews med danskere i alderen 18 år og ældre.