Undgå at blive snydt, når du shopper

De store forbrugsfester lokker os med fristende tilbud. Først i køen står Black Friday, Cyber Monday, og så kommer julen, efterfulgt af januarudsalget. Men desværre er de store indkøbsorgier også anledning til, at man bliver snydt – eller måske endda snyder sig selv.

Jeg har samlet mine bedste råd til, hvordan du undgår at blive snydt, når du køber på nettet og i butikkerne. Et helt generelt råd er, at det altid er en god ide at overveje, om varen egentlig er noget, du har brug for, eller om der blot er tale om en shopping-rus. Iver kan også føre til, at man ikke får set sig så godt for.

Sådan undgår du fejlkøb på Black Friday - og andre dage.

Er MobilePay en kortbetaling eller kontooverførsel?

Betal aldrig via en kontooverførsel – brug dit betalingskort eller MobilePay.

Ved en MobilePay-betaling skal du dog være opmærksom på, om du betaler til en erhvervsdrivende eller en privatperson. Det skyldes, at en MobilePay-betaling til en privatperson vil ske som en kontooverførsel, hvorimod du betaler med et betalingskort, når du laver en MobilePay-betaling til en erhvervsdrivende. Hvis betalingsmodtageren er en erhvervsdrivende, er du derfor beskyttet af de samme regler, som gælder ved kortbetalinger.

I din MobilePay-app kan du se, om du overfører til en privatperson eller en erhvervsdrivende ved at se på det felt, der kommer op, inden du sender pengene. Hvis der kommer et rundt billede med en privatpersons navn op i feltet, inden du sender pengene, er der tale om en kontooverførsel. Er billedet firkantet, og der står forretningens navn, vil betalingen ske som en kortbetaling til virksomheden.

Gode råd til sikker og fornuftig handel

Ved onlinehandel:

- Gå efter e-mærket. Så undgår du falske webshops.

- Tjek, hvad du kan finde af info på nettet om webbutikken: Er der brugeranmeldelser, og hvordan er de? Ligger der advarsler om siden? Måske viser din søgning, at tilbuddet ikke er så godt, som du troede, og at du kan få varen billigere et andet og sikkert sted?

- Pas på abonnementsfælder: Nogle online butikker sælger dig et abonnement, når du køber en vare, men uden at de informerer dig om det. Det er ulovligt, men desværre noget, som mange danskere bliver narret ind i. Så se dig godt for – hvis der står noget med abonnement til 0 kr., så vær særligt opmærksom. Flere banker har i dag en løsning, hvor du kan få et overblik over de abonnementer, du har oprettet med dine betalingskort, og hvor du nemt kan afmelde dem. I Nordea er det Nordea Wallet

- Gem dine kvitteringer: Opret fx en mappe på din computer, hvor du kan gemme kvitteringer for alle dine online køb.

- Pas på leveringssvindel: Tjek afsenderen, når du får besked om, at din pakke er på vej. Du skal aldrig betale mere for at få pakken leveret, når først du har betalt for varen (og leveringen, med mindre den er gratis). Hvis du får en mail om, at du nu skal betale et beløb for at få leveret pakken, er det svindel. Og denne type svindel stiger markant i julen, hvor vi er mange, som går og venter på pakker og ikke lige kan huske, hvilke der er undervejs. Et godt råd er at benytte leverandørens egen app, fx PostNord, GLS, DHL. Så behøver du ikke klikke på links i e-mails og sms'er. Netop falske e-mails og sms’er er typiske metoder for svindlere til at lokke dine kortdata og andre personlige oplysninger fra dig.

Når du handler i en fysisk butik:

- Tjek, hvad du kan finde af info på nettet om webbutikken: Er der brugeranmeldelser, og hvordan er de? Ligger der advarsler om siden?

- Betal som udgangspunkt med et betalingskort. Så er du bedre beskyttet, end hvis du har betalt med kontanter.

- Gem dine kvitteringer.

- Undersøg dine muligheder for fortrydelsesret: I online-butikker har du altid mindst 14 dages fortrydelsesret, men ved køb i fysiske butikker, vælger butikken selv, om kunderne har fortrydelsesret, og hvor længe den skal vare.

Hvis du er blevet svindlet i en webshop

- Kontakt butikken (skriftligt, så du kan dokumentere det), og sig, at du ønsker at få dine penge tilbage.

- Hvis selskabet ikke vender tilbage, kan du kontakte din bank og gøre indsigelse mod betalingen. I Nordea kan du bl.a. gøre indsigelse direkte i mobilbanken. Læs mere her.

- Meld det til politiet. Det kan du læse mere om på politiets hjemmeside her.

Hvis du er blevet svindlet af en privatperson

- Kontakt sælger, og bed om at få dine penge tilbage (skriftligt, så du kan dokumentere det).

Hvis det ikke fører til noget:

- Meld det til politiet. Det kan du læse mere om på politiets hjemmeside her.

- Hvis du har betalt med MobilePay: Meld det til MobilePay – de har mulighed for at lukke for en persons konto, hvis der er tale om svindel.

 mange flere gode råd til at undgå svindel på nordea.dk