Black Friday er svindlernes juleaften

MitID: Husk altid at læse teksten i din MitID-app, inden du godkender!

Svindlerne er blevet meget dygtige til at lave overbevisende beskeder og vellignende login-sider. Så tjek altid, at de handlinger, du bekræfter med MitID, er korrekte. Skal du fx underskrive et dokument med MitID, men teksten i din MitID-app siger; Tilføj kort til Apple Pay’, så er der noget helt galt!

Tag dig god tid, når du godkender handlinger, læs hvad der står, og bliver du det mindste i tvivl, så stop straks op! Godkend aldrig noget, du undrer dig over. Det bedste du kan gøre er at tage direkte kontakt til virksomheden, som beskeden udgiver sig for at være fra.

Fredag 25. november er det atter Black Friday. Traditionen tro gør de fleste danskere sig klar til at shoppe amok. Og med den høje inflation er det måske i år endnu mere fristende at planlægge julegaveindkøbene i god tid og jage de mange skarpe tilbud.

Men vi forbrugere er ikke de eneste, som sidder klar bag skærmen til årets suverænt travleste handelsdag på nettet. Det gør mange svindlerne og fupmagere også. Faktisk kunne noget tyde på, at svindlerne glæder sig langt mere til Black Friday end til risalamande, flæskesteg og gaver juleaften.

Rapporten Danskernes Informationssikkerhed 2020, som udgives hvert andet år af Digitaliseringsstyrelsen, KL, Danske Regioner og DKCERT, slår nemlig fast at, én ud af ti blev svindlet i forbindelse med nethandel i 2020 – og formentlig er de digitale svindelforsøg steget siden. Der blev samtidig anmeldt mere end 200.000 falske webshops, hvilket svarer til en stigning på 25% sammenlignet med året før.

 

   

  Vær ekstra opmærksom på falske SMS’er og mails
  Black Week er også højtid for falske SMS’er og mails. Det drejer sig både om mails med gode tilbud, der indeholder links, som fører dig direkte ind på en falsk hjemmeside. Men det gælder i lige så høj grad falske beskeder om din kommende pakkelevering. Svindlerne ved nemlig godt, at langt de fleste danskere afventer en pakke efter Black Friday og op til jul.

  Så hvis du modtager en SMS eller mail med et link, der beder dig indtaste personlige oplysninger, så gør det ikke! Er du i tvivl, så kontakt det leveringsfirma, der skal levere din pakke, direkte for at få bekræftet, om beskeden rent faktisk er ægte.  

  Læs mere om, hvordan du undgår svindel på Nordeas hjemmeside

  Nogle tilbud ER for gode til at være sande
  Allerede nu reklameres der i stor stil med ekstra gode besparelser til den kommende Black Week, og mange har allerede taget hul på jagten efter årets køb. De fleste danskere tager dog ikke spadsereturen ned i den lokale butik på strøget. Vi køber nemlig langt de fleste af vores ting på nettet, og den digitale hverdag har påvirket vores rutiner. Det ses fx i situationer, hvor vi slækker lidt på opmærksomheden, smider tilbud i kurven, indtaster kortoplysninger og klikker køb – og i farten måske kommer til at indtaste personlige oplysninger på en falsk webshop.

  Fem gode råd, når du handler på nettet:

  1. Hvis varerne er markant billigere end andre steder, så vær skeptisk.
  2. Slå hjemmesiden op på Trustpilot eller e-mærkets hjemmeside, inden du handler.
  3. Tjek om hjemmesidens ”Om os”-side virker troværdig.
  4. Kig efter sprogfejl og webadressens tekst.
  5. Vær særligt opmærksom på beløbet og butiksnavnet, inden du bekræfter betalingen med MitID app eller MobilePay.

  Der er ikke noget at sige til, hvis man som forbruger har svært ved at navigere i junglen af webshops. For svindlerne er mestre i at lave vellignende hjemmesider og manipulere med vores sanser. Men der er flere punkter, hvor de er tilbøjelige til at fejle. Det gælder fx prissætningen af produkter, for her er tilbuddene nogle gange simpelthen for gode til at være sande. I boksen til venstre kan du læse fem gode råd, inden du går i gang med tilbudsjagten.