Brug for både isolering og grøn energi i bæredygtig bolig

Morten Bay, partner i Bodil Energi Morten Bay, partner i Bodil Energi

30-40 centimeter isolering.

Det er kravet i byggestandarden for nybyggerier, og Danmark har dermed et af verdens skrappeste krav på området.

”Det har ført gode ting med sig, fx mindre varmeforbrug til gavn for både klimaet og beboernes pengepung. Samtidig er det blevet rarere at leve i boligen,” siger Morten Bay, partner i Bodil Energi, som hjælper danske boligejere med at skifte til en varmepumpe.

Tjek hulmuren og loftet

Udfordringen er imidlertid, at mange af os bor i huse, der ikke er nye.

”Sidder man i et hus fra begyndelsen af 1970’erne eller ældre, kan man begynde med at tjekke, om der er hulmursisoleret. Det blev nemlig først et krav for nye huse i midten af 1970’erne,” forklarer Morten Bay.

Med hulmursisolering vil man have mindre træk og slippe af med kolde vægge. Hvis huset er yngre, men alligevel har kolde vægge, er isoleringen i muren måske faldet sammen. Så kan det være en god ide at få lagt en ny omgang isolering.

”Næste skridt er loftisolering. Varme stiger opad, og derfor giver det en lavere varmeregning og bedre indeklima, hvis man isolerer sit loft tilstrækkeligt. De fleste huse har allerede en vis mængde isolering på loftet fra dengang, huset blev bygget, men med tiden falder isoleringen sammen. Ligger der 15-20 cm, kan det være en god ide at tilføje ekstra isolering,” siger Morten Bay.

Han anbefaler primært efterisolering pga. økonomi – og dernæst for komfort, fordi støjisolering fx kan give et mere roligt indeklima. Isolering hjælper på varmeregningen, uanset om man har fjernvarme eller gasfyr. Dog skal man være opmærksom på, at det er den første isolering, der hjælper mest, så hvis man har en god isolering, hjælper det mindre at tilføje mere ovenpå.

Klimaskridt på to ben

Men hvorfor stadig gå så meget op i at efterisolere, når vi efterhånden varmer vores boliger op med mere og mere grøn energi?

"For at komme i mål med den grønne omstilling er vi nødt til både at udbygge den vedvarende energi med fx flere vindmøller og solceller og blive ved med at isolere vores bygninger. Ellers skal vi bygge for meget vedvarende energi, og det er for dyrt," forklarer Morten Bay.

I det samlede blik på energiforbruget betyder den løbende udskiftning af gas- og oliefyr også noget for, hvornår det bedst kan betale sig at gøre hvad.

"Hvis man har et gasfyr, er det effektivt også at isolere sit loft, når man skifter til en varmepumpe. For så kan man i mange tilfælde nøjes med en mindre varmepumpe, som er billigere – både i indkøb og i drift," siger Morten Bay.

Husk de gode vaner

Den teoretiske besparelse ved at isolere kan dog blive udhulet i praksis. Ofte betyder god isolering nemlig dårlige vaner – fx at vi skruer ekstra op for varmen.

Faktisk kan over halvdelen af besparelsen gå tabt, fordi vi ikke har den optimale adfærd. Det viser en undersøgelse om beboernes betydning for den realiserede varmebesparelse ved renovering af boliger, som Build – Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet gennemførte sidste år.

"Men det betyder altså ikke, at vi skal lade være med at efterisolere. For den ramme, vi lever vores liv i, er nødt til at være så optimal som muligt først. Og så kan vi lige så stille ændre vaner hen ad vejen," siger Morten Bay.