Hvilke isoleringsmaterialer skal du vælge?

Der er de bløde, de hårde – og så dem i bittesmå stykker.

Isoleringsmaterialer kommer i mange varianter, og dit valg afhænger af, hvor du skal isolere.

De bløde isoleringsmaterialer, som fx mineraluld (glas- og stenuld, hvor Rockwool i ruller nok er mest kendt), bruges ofte i vægge og skillevægge eller på lofter, hvor de sidder godt beskyttet.

Mineraluld fås også i en hård udgave – de såkaldte batts, der er en plade af isoleringsmateriale. De kan tåle et stort tryk, fx at man støber et betongulv direkte ovenpå dem. De behøver heller ikke at blive beskyttet af en beklædning og bruges derfor ofte på facader eller ned mod jorden.

Hvis det er svært at komme til – fx i hulmure – kan du bruge granulat. Et meget findelt isoleringsmateriale, der eksempelvis kan være små totter af mineraluld, bittesmå flamingokugler eller papiruld, som består af iturevet genbrugspapir.

Grønnere isoleringsmaterialer

Traditionelt har vi brugt isoleringsmaterialer af sten-, glasuld eller flamingo i Danmark. Ingen af disse materialer er bæredygtige, da det udleder meget CO2 at producere dem. Men efterhånden er der kommet produkter på markedet, som er fremstillet af andre materialer og har grønnere egenskaber:

Papiruld – produceres af overskudspapir og genbrugsaviser. Aviserne kværnes og tilsættes brandhæmmende salte, som samtidig er med til at forebygge råd og svamp. Kan fx bruges på lofter og i hulmure. Har et lavt klimaaftryk, fordi det produceres af genbrugspapir, som giver en meget lav CO2-udledning. Desuden ville papiret ofte blive brændt, hvis ikke det blev genanvendt til isolering.

Træfiber – træfiberisolering er lavet af flis og findes både som løst granulat og faste plader, som vi kender fra mineraluld. Træfibrene kan fx bruges til tagisolering samt isolering af ydervægge og gulve. Træet har optaget CO2, mens det voksede og holder på det oplagrede CO2, når det bliver brugt til isolering af boliger. Først når det eventuelt brændes af, frigives den oplagrede CO2.

Hør – hørisolering er fremstillet af fibre fra hørplanten, som også bruges til eksempelvis at lave reb. Fibrenes egenskaber giver hør omtrent lige så gode isoleringsevner som mineraluld. Men ulempen er, at materialet er brændbart.

Kilder: Nviro og Videncenteret Bolius