Dansk økonomi står godt rustet til at håndtere den bølge af usikkerhed, som er strømmet ind over grænsen i forbindelse med USA's præsident Donald Trumps handelskrig mod resten af verden. Det viser Nordeas nye økonomiske prognose.

”Vores hovedscenario er baseret på, at USA får forhandlet handelsaftaler på plads med de fleste partnere, herunder Kina og EU. I dette scenario vil verdensøkonomien undgå at falde i en dyb recession, og inflationen forblive forholdsvis stabil, om end den vil stige noget i USA, som følge af de højere toldsatser,” fortæller Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Rentens udvikling

”Vi vurderer, at der ikke kommer flere rentesænkninger fra Fed i USA, mens vi forudser én yderligere rentesænkning fra ECB på 0,25 procentpoint til 2 pct. Det mere synkrone globale vækstbillede vil også give anledning til en yderligere svækkelse af den amerikanske dollar over for euroen og dermed den danske krone,” lyder det fra cheføkonomen.

Nordeas økonomiske prognose viser til gengæld, at kronen er helt stabil over for euroen, så Nationalbanken vil ændre renten i takt med, at ECB gør det.

Et stabilt boligmarked

Den udvikling vil også kunne understøtte boligpriserne, forudser Helge J. Pedersen. Sidste år steg salgspriserne på huse i gennemsnit med 3,6 pct. mens ejerlejlighedspriserne voksede med 3,9 pct. Udviklingen blev drevet af lavere renter, stigende realløn og et fortsat bundsolidt arbejdsmarked.

”Dermed er boligpriserne på det højeste niveau nogensinde, men udviklingen har især været drevet af høje prisstigninger i Hovedstadsområdet. Vi venter, at boligpriserne vil kunne stige med yderligere 8-10 pct. over de kommende to år, dog mest i begyndelsen af prognoseperioden,” siger Helge J. Pedersen.

Fortsat solid vækst

Han forklarer, at et stærkt boligmarked og en høj opsparingskvote styrker fundamentet for privatforbruget, som dog for tiden er ramt af den store usikkerhed, som omgiver verdensøkonomien.

Til gengæld vil genåbningen af Thyra-feltet og stigende forsvarsudgifter være med til at holde den indenlandske efterspørgsel oppe i en tid, hvor eksportudsigterne er slørede, lyder det fra Helge J. Pedersen. Cheføkonomen pointerer dog også, at en meget stor andel af Danmarks vigtige eksport af medicinske og farmaceutiske artikler til USA allerede nu produceres i USA, og dermed som udgangspunkt er afskærmet ffra toldkrigens negative konsekvenser.

”På den baggrund forventer vi en fortsat solid vækst i dansk økonomi, hvilket kommer oven på en høj vækst på hele 3,7 pct. i 2024,” siger Helge J. Pedersen.

Læs hele rapporten her