Efter 1 år som præsident: Markederne tog fejl af Trump

Tags:
Investering

Åh nej. Hvad nu? Bævren, rysten og bange anelser. Økonomer, analytikere og strateger var i vildrede for et år siden, da Donald Trump satte sig til rette i Det Ovale Kontor i USA som verdens mest magtfulde mand. For det kunne jo gå hen og blive en katastrofe, frygtede mange. Men på årsdagen kan chefstrateg Philip Jagd se tilbage på et år, hvor global vækst har taget til i styrke og aktiemarkederne – blandt andet i USA – har vist historisk styrke. Amerikanske aktier er oppe med over 20 pct. det seneste år.

”Vi må konstatere, at de bange anelser og den store frygt er blevet gjort til skamme. Det er gået forrygende det seneste år, og selv om Trump har gjort sit for at øge spændingen i verden med blandt andet trusler om handelsbarrierer, en mur mod Mexico og krig mod Nordkorea, så kan vi bare konstatere, at både aktiemarkederne og den globale vækst har absorberet Trump uden problemer,” siger Philip Jagd.

Han vurderer da også, at investorer verden over godt kan komme med et lettelsens suk, for der er ikke udsigt til, at det kommende år skal blive meget anderledes, når det kommer til Trump og hans indflydelse på udviklingen i global økonomi. Væksten står nemlig så stærkt, at den ikke bliver blæst omkuld af selv historiske tweets fra Donald Trump.

”Der er intet, der tyder på, at Trump får mere gennemslagskraft i 2018, end han havde i 2017. Størstedelen af 2018 kommer til at gå med midtvejsvalgkampen for mange af kongressens medlemmer. Det bliver derfor endnu mere vanskeligt for Trump at gennemføre omfattende ændringer i USA. Og efter midvejsvalget forventer vi, at Republikanerne mister deres flertal i kongressen – måske endda i begge kamre. Det efterlader Trump endnu mere udfordret end i 2017, hvor han trods flertal i begge kamre viste sig som den præsident, der i sit første år fik gennemført færrest lovændringer siden 2. verdenskrig,” siger Philip Jagd.

Nordea fastholder en anbefaling om at overvægte aktier i investorernes porteføljer på bekostning af obligationer, og banken har trods en super start på året en forventning om, at aktier de kommende 12 måneder skal give et afkast på 5-10 pct.