Fra uvished til klare pensionsprioriteringer

Formuespecialisten: En hjælpende hånd ved livsændrende valg

To af vores formuespecialister fortæller om deres glæde ved at se kundens skuldre falde på plads, når der er lagt en plan.

Klik her for at læse artiklen

Lige siden Birgit Raaberg var nyuddannet frisør og fik sin første løn for knap 45 år siden, har hun fordelt pengene i forskellige konvolutter øremærket til f.eks. indkøb, tandlæge og rejser.

Først helt konkret. Og siden – da hun blev gift med Henrik Raaberg i 1985, og posteringerne voksede i takt med barn, hus og friværdi – på et stykke papir, hvor hun gennem alle årene har noteret, hvad pengene går til.

Ægteparret Raaberg fik værdifuld formuerådgivning i Nordea. Ægteparret Raaberg fik værdifuld formuerådgivning i Nordea: ” Vi har simpelthen fået foræret et overblik over vores økonomi, der har givet os en kæmpe tryghed."

Men konvolutten med pensionen har ingen af dem rigtig taget sig af.

”Det har, for nu at sige det lige ud, ikke været en hobby for nogen af os. Pension er bare noget, vi har betalt til i større eller mindre grad uden ellers at levne det megen opmærksomhed,” fortæller 63-årige Henrik Raaberg, der hele sit arbejdsliv har beskæftiget sig med udlandsservice til rejsende hos både SOS International og Falck.

Pædagogisk pensionssnak

Men de senere år har pensionsuvisheden vokset sig større og større – ikke mindst hos Birgit, som ikke har sparet tilnærmelsesvis det samme op som sin mand. For mens Henrik har indbetalt til pension gennem sit arbejde i alle årene, har Birgit selv skulle spare op, samtidig med at hun i en årrække kun arbejdede tre dage om ugen.

”Jeg har haft lidt ondt i maven over det. Mest fordi jeg ikke har vidst, hvordan landet lå, for vi har aldrig rigtig fået kigget ordentligt på det,” siger 63-årige Birgit Raaberg, der bl.a. frygtede, at de ville være nødt til at sælge deres hus i Charlottenlund og var overbevist om, at hun ville være nødt til at arbejde helt til folkepensionsalderen.

Så da parrets bankrådgiver foreslog en pensionssamtale med en formuerådgiver, sagde de ja tak. Og det har de på ingen måde fortrudt.

”Det er ikke den første pensionssnak, vi har haft. Men det er første gang, at vi reelt har forstået vores egen situation,” fastslår Henrik Raaberg og uddyber:

”De tidligere gennemgange, vi har fået i forbindelse med min firmapension, har været meget teknisk betonede og dermed vanskelige at omsætte til et konkret pensionsbudget. Men vores formuerådgiver har meget pædagogisk forklaret os de forskellige scenarier. Hun kombinerede sikker faglig viden med en uhøjtidelig atmosfære, der gjorde det meget let at stille alle de dumme spørgsmål, så vi nu for første gang har en klar fornemmelse af, hvordan budgettet fortsætter ind i pensionsalderen for os begge to, hvilket jo er dét, det hele handler om,” siger han og tilføjer:

”Men hertil kommer det ret væsentlige, at det i modsætning til tidligere informationsmøder ikke har haft karakter af en engangsforestilling. Tværtimod er der skabt en tryg relation, hvor vi i Julie nu har en, som vi altid kan ringe til og bede om et godt råd.”

Sover bedre om natten

Mødet hos formuerådgiveren Julie Bonderup blev en øjenåbner i forhold til, hvordan parret kunne prioritere anderledes mellem friværdi, pension og frie midler. Her fik parret bl.a. god vejledning i, hvordan de kunne bruge deres bolig som et aktiv for at skabe den alderdom, de drømmer om. Derudover fik Henrik samlet sine pensioner og slap dermed af med nogle administrationsgebyrer. Og med lidt for mange frie midler, end det var smart og fornuftigt, fik de også råd og vejledning i at investere pengene med en risiko, der var afpasset deres drømme og ønsker.

”Da vi gik fra mødet med hinanden i hånden, var vi i et meget let humør. For det viste sig bl.a., at det godt kunne lade sig gøre at blive boende i huset, og at Birgit ikke er tvunget til at arbejde, til hun er 67. Vi har ikke vundet i Lotto, så andre kunne have forklaret os det samme. Derfor kan jeg også godt ærgre mig over, at vi ikke tidligere fik den klarhed, for det ville have sparet os for mange bekymringer,” siger Henrik Raaberg.

Også for Birgit har det nyvundne overblik haft stor betydning. ”Jeg sover bedre om natten, efter at der er kommet styr på det. Det giver rigtig meget livskvalitet, for i stedet for at have en mørk sky hængende derude, som man ved, man skal tage stilling til, så ved vi nu præcist, hvad vi har at gøre med. Så selv om jeg nok har været mest utryg, har jeg nu helt samme sindsro som Henrik,” siger hun.

Klarhed over regeljungle

For Henrik er det også vigtigt at understrege, at pension ikke bare er noget, man skal tage stilling til. Tværtimod kan regler, modregninger og rater gøre det til en temmelig uoverkommelig opgave.

”Det er altså ikke bare at lægge et budget, for lige så snart man dykker ned i det, melder der sig en pænt stor regelskov om alverdens ting, som kan være meget kompliceret at gennemskue. Det havde Julie totalt styr på og fik forklaret til os på en så pædagogisk måde, at vi nu har fået helt ro i maven. Vi har simpelthen fået foræret et overblik over vores økonomi, der har givet os en kæmpe tryghed,” siger han og suppleres af Birgit:

”Det har vist sig, at vi havde nogle helt andre muligheder, end vi havde regnet med – blot ved at rykke rundt på vores penge og få dem gøre noget andet, end de gjorde før. Havde jeg vidst det, jeg ved i dag, ville jeg helt sikkert have slappet lidt mere af, efter jeg fyldte 50 frem for at bekymre mig om fremtiden.”