Grønnest og billigst: Det skal du overveje, når du køber ny bil

Aldrig har bilisterne været så meget i tvivl om, hvad de skal vælge, når de skal købe ny bil. Skal man købe eller privatlease, skal det være benzin, diesel, elbil eller plug-in-hybrid, og hvad med det grønne regnskab?

”Som teknologien er lige nu, er der ingen CO2-neutrale biler. Nogle valg er dog mere miljøvenlige end andre,” siger Jan Lang, kommunikationschef i Bilbasen ejet af Schibsted.

Hos FDM, Danmarks største interesseorganisation for bilister, fortæller forbrugerøkonom Ilyas Dogru, at en analyse fra bl.a. Klimarådet viser, at elbiler er grønnere end benzinbiler i et livscyklus-perspektiv.

”Sammenligner man en ny benzinbil og en ny elbil, viser mange analyser, at elbilen i selve produktionen udleder mere CO2 end benzinbilen pga. fremstillingen af batterierne. Klimarådet har fx påvist, at allerede efter 50.000 km. kørt under danske forhold er elbilen grønnere, bl.a. på grund af den gennemsnitlige danske strømproduktion, der allerede er baseret på en stor andel vedvarende energi og bliver endnu grønnere frem mod 2030. Spektret er, at elbilen er grønnest, så kommer plug-in-hybrid, hvis man vel at mærke lader den jævnligt, og så diesel- og benzinbiler,” siger han.

Herunder får du de to eksperters gode råd til, hvad du skal overveje, når du skal have ny bil og gerne vil tænke både økonomisk og grønt.

Forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru Forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru

Hvad er dit kørselsbehov?

Ilyas Dogru: ”Bilen er danskernes største investering næst efter boligen, hvor man binder mange penge, men får stor frihed til gengæld. Den frihed vil man helst fastholde, når man vælger ny bil, og derfor giver det mening at gennemgå sin dagligdag og tænke grundigt igennem, hvordan man kommer til og fra arbejde, henter børn, kører dem til fritidsaktiviteter og tager spontane ture, så det fx ikke bliver en dårlig oplevelse at vælge en elbil.”

Jan Lang: ”Helt grundlæggende skal man fastlægge sit kørselsbehov, uanset hvilken type bil man vælger. Det kan virke ligetil, men i og med at man beholder bilen op mod fem år, skal man tage mulige forandringer i ens liv med i betragtning. Her er det ofte børn, der gør den største forskel. Men også helt ned til, om bagagerummet er stort nok. Vi kunne eksempelvis se, at pladsen i den første generation af elbiler var mindre, end køberne regnede med. Det forandrer sig dog i takt med, at bilfabrikkerne bliver bedre til at bygge dem. Og så skal man sætte sig ind i ladesituationen, hvis man køber elbil, for der er stadig stor forskel på, om man bor i Lemvig eller Ringsted, i hus eller lejlighed, når det gælder lademuligheder.”

Fokus på elbiler: hvad er værd at vide

Jan Lang, kommunikationschef i Bilbasen ejet af Schibsted. Jan Lang, kommunikationschef i Bilbasen ejet af Schibsted.

Er det billigst at lease eller købe?

Jan Lang: ”Det er dyrere at lease end at købe en bil af den simple årsag, at leasing grundlæggende er en finansieringsform, hvor man bl.a. betaler administrationsgebyr og rente. Omkostningerne svinger meget, men over en femårig periode er det 4-10 pct. dyrere at lease end at købe. Og lige nu er der stort set ingen attraktive leasingtilbud, fordi markedet er præget af meget lange leveringstider og færre biler, end der er købere til. Men omkostningerne til leasing ligger på 120.000-200.000 kr. over tre år for biler, der koster 250.000-400.000 kr., så hvis man ikke kan finde de penge selv, så kan leasing være indgang til løbende at have en bil i det prisleje; der er bare en merudgift, man skal være bevidst om.”

Ilyas Dogru: ”Leasing har typisk været en god ide, hvis man skulle have en bil med afgift på, men fordi elbilerne ikke har afgift på, så ryger en del af fidusen, hvad elbilerne angår. Men er man bekymret for den teknologiske udvikling eller går op i hele tiden at have den nyeste teknologi og skifte bil ofte, kan det tale for leasing. Og er man bekymret for, om en elbil overhovedet er noget for en, kan man langtidsleje eller kortidslease et par måneder og finde ud af, om det fungerer for en eller ej. Det kan give ro i maven.”

Har du fundet drømme-elbilen? Få et Nordea Grønt Billån

Er det grønnest at lease eller købe?

Jan Lang: ” Alt andet lige så belaster en nyere bil miljøet mindre end en ældre bil, men det samlede regnestykke afhænger helt af, hvad bilen bruges til. Nyere biler, som er op til 10 år gamle, vil alt andet lige have højere miljøbelastning til at starte med, og den falder over tid, fordi miljøomkostningerne til produktion af bilen indregnes først. Men hvis man bare parkerer bilen og ikke bruger den, kan den gamle bil udlede mindre CO2, fordi der også er en miljøbelastning ved at bruge bilen, som skal indregnes. Og har man en 25 år gammel bil, så er det et andet billede, hvad angår miljøbelastning og forureningsfaktor. Det mest miljøvenlige vil være at sælge bilen og tage offentlig transport eller cykle i stedet. Men ellers kommer miljøregnskabet ved køb eller leasing fuldstændig an på, hvad bilen bruges til – hvor længe man har den, og hvor meget man kører.”

Ældre mand tjekker interiør af bil

Tjekliste, når du skal købe ny bil

  • Lav en behovsanalyse.
  • Afdæk markedet.
  • Prøvekør – med målebånd, så du er sikker på, der er plads nok i fx bagagerummet. Prøv eventuelt at køre en typisk tur fra hjemmet til jobbet for at få en fornemmelse.
  • Sæt dig ind i ladesituationen, hvis du køber elbil – og tænk over, hvor du skal køre for at være sikker på at kunne lade op. Der er forskel på, om man bor i Lemvig eller Ringsted, i hus eller lejlighed, for mens benzin- og dieselbilister kan vælge mellem 2.000 danske tankstationer, skal man indtil videre tænke over optankning, når man køber elektrificerede biler og vil udnytte batteridelen af det.
  • Tænk de økonomiske perspektiver ind (elbilen er relativt set billigere at købe, men den er også meget billigere at holde kørende).

Kilde: Jan Lang, Bilbasen

Hvad betaler sig bedst økonomisk – elbil plug-in-hybrid, benzin eller dieselbil?

Jan Lang: ”Kigger man på sammenlignelige biler i størrelse, komfort og motorkraft, så kan el bedst betale sig efterfulgt af plug-in-hybrid og så benzin – i en 2022-betragtning. Det forandrer sig over tid bl.a. på grund af afgifter og drift. Benzinbilen koster i gennemsnit 3,50 kr. pr. kørt kilometer i det regnestykke, der kaldes Total Cost of Ownership eller TCO, dvs. totaløkonomien i ejerskabet af en bil. Plug-in-hybrid-bilen koster 2,90 kr., og hvis man har elafgiftsrefusion på sin elbil, så koster den 2,40 kr. Har man ikke refusion, så koster den 2,55 kr. Beregningerne er lavet ud fra, at man er bosat i en forstadskommune til Odense, er elitebilist, 41 år gammel og har en gennemsnitlig husstandsindkomst på 482.000. Forskellen skyldes mest afskrivningsprofilen, som er lavest ved el, næstlavest på plug-in og højest på benzin. Desuden viser norske studier, at de løbende udgifter også er lavest på el. Indregner man energien til bilen, hvis man får elafgiftsrefusion samt service og vedligehold, så er udgifterne 40 pct. lavere ved en elbil end ved en benzinbil. Dog er det vigtigt, at man sætter sig ind i ladesituationen, da der er stor forskel på prisen alt efter, om man kan lade hjemmefra eller skal finde el i områder med få muligheder.”

Ilyas Dogru: ”Vores bilbudget viser, at er man ude for at købe en benzinbil til 150.000 kr., så kan man reelt købe en elbil til 250.000 kr., idet forskellen på de 100.000 kr. er tjent hjem i løbet af fem år. Man får altså mere for de samme penge, for selvom elbilen er dyrere i udbetaling, så er driftsomkostningerne billigere. Og har man et bilbudget på 6.000 kr. om måneden inkl. alle omkostninger, rækker pengene til en benzinbil til 200.000 kr. og en elbil til 300.000 kr. Elbilen er altså billigere at eje pga. udgifter til service og drivmiddel, og her skal man være opmærksom på prisen på brændstoffet. Vi er vant til, at benzin og diesel koster 10-12 kr. pr. liter. Elbilers brændstof kan koste fra 3 kr. og helt op til 30 kr., hvis vi omregner til liter, alt efter hvordan du lader. Vi har hørt et eksempel på en bilist, der betalte 2.000 kr. for at køre fra Skagen til København i elbil, fordi turen ikke var planlagt. Men gør man sit hjemmearbejde, går det ikke så galt. Generelt er opladning på farten dyrere end hjemme. Og jo nemmere opladningen på farten er, jo dyrere er det generelt, så derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvilke ladestandere, der er på vejen, og hvordan man billigst får adgang til dem. Det tager lidt tid første og anden gang, men så bliver man hurtigt verdensmester. I de større byer kan man desuden parkere sin elbil gratis mange steder, hvilket også gør den billigere samlet set. Og i flere banker kan man få billigere billån, hvis man skal købe en elbil, fordi mange banker gerne vil fremme den grønne udvikling. Ser man på serviceaftaler, er elbiler 15-30 pct. billigere, mens serviceaftalen for en plug-in-hybrid typisk er 15 pct. dyrere end for benzin og diesel. Når det gælder værditabet, som også er en væsentlig udgift i bilbudgettet, viser vores fremskrivninger, at værditabet er mindst for en elbil og størst for en plug-in-hybrid.”

Læs om dine lånemuligheder til bil

Bil, der lader op

Hvad betaler sig bedst miljømæssigt – elbil, plug-in-hybrid, benzin eller dieselbil?

Jan Lang: ”Hvis man som forbruger vil skåne miljøet mest muligt, skal man købe en to-tre år gammel elbil, for så omgår man startmiljøbelastningen på bilen. Kigger man på en bils livscyklus og forventer en levetid på ti år, så belaster elbilen miljøet mindre i CO2-udledning end benzin og plug-in i Danmark, hvor vi har grøn energi fra vindmøller – og ikke fra kul som i Tyskland. Desuden ræser teknologien afsted til fordel for miljøet, og produktionen af elbiler bliver mere gennemsigtig. Selskaber som Tesla, Audi og Mercedes har meget klare CSR-standarder på området, og der sker lige nu en rivende udvikling inden for genanvendelse. Både af batterier, hvor man trækker de stoffer, der er i batterierne ud, og genanvender dem. Men også af hele materialedelen. Det er et meget stort projekt, som alle aktører i branchen går ind i nu. Så når du i 2025 køber en VW- eller Tesla-elbil, så vil en stor del af teknologien være baseret på genanvendte materialer. I dag er både stål og elektronik i almindelige biler i høj grad fremstillet af genanvendelsesprodukter, og det kommer også inden for elbiler.”

Ilyas Dogru: ”Der florerer mange myter om elbiler – bl.a. at batterierne hurtigt går i stykker, og så er bilen værdiløs, samt at batterierne kun produceres af børnearbejdere. Går batteriet i stykker, er det kun små celler, der skal udskiftes, og man genanvender allerede i stor stil batterierne fra brugte elbiler, hvilket kun vil blive mere udbredt – så et udtømt batteri har stadig værdi. Samtidig stiller EU høje krav til produktionen, og producenterne investerer massivt for at producere mere bæredygtige batterier. Der er stadig eksempler på børnearbejde, men producenterne er underlagt strenge krav og bliver hele tiden bedre.”

Sæt strøm til din bildrøm - fup og fakta om elbiler