Fokus på elbiler: Hvad er værd at vide?

Batterierne i elbiler skal kunne holde til lidt af hvert: acceleration fra et lyskryds, temperaturer under frysepunktet om vinteren, hedebølge om sommeren, et hurtigt stop ved en lynopladningsstation langs motorvejen eller opladning om natten hjemme i carporten.

Men hvordan ser det egentlig ud med energieffektiviteten og muligheden for at tanke el?

Jan Lang, kommunikationschef i Bilbasen ejet af Schibsted, og Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM, guider gennem de mange overvejelser, når man tænker på at købe en elbil.

Familie lader elbil "Har man et standard kørselsbehov og er bosat i København eller Aarhus uden adgang til ladning hjemme eller på arbejde, så begynder det at blive problematisk, "

Kørselsbehov og ladesituation

Jan Lang: ”Helt overordnet skal man først og fremmest afdække sit kørselsbehov. Det hænger uløseligt sammen med ladesituationen, som er helt afgørende. Vi anbefaler, at man køber en elbil, hvis man kører 20.000 km om året, hvad 85 pct. af danskerne gør. Da man første gang registrerede kilometerforbruget/kørselsbehovet pr. år, kørte elbilerne 13.000 km pr. år. Nu er de oppe på 17.000 km, dvs. meget tæt på standarden på de ca. 20.000 km pr. år.

Samtidig er elbilernes fysiske størrelse og anvendelighed på et niveau, så der er elbiler i stort set alle segmenter og efterhånden også til alle bilbudgetter. Selve teknologien er udviklet over 100 år, men fra i år og fremover vil 99 pct. af danske private bilejere kunne finde relevante elbiler på både ny- og brugtbilsmarkedet.

Og her kommer så en afgørende faktor: ladesituationen. Er man husejer med egen carport eller garage med en hjemmelader, så er valget åbenlyst: Vi anbefaler elbiler op til et kørselsbehov på 28.000 km. Har man et standardbehov og er bosat i København eller Aarhus uden adgang til ladning hjemme eller på arbejde, så begynder det at blive problematisk. Adgangen til strøm er nemlig stadig en udfordring, så det skal man overveje. Udviklingen går stærkt, men der går to til fire år, før ladesituationen er acceptabel, hvis man bor i lejlighed. Kører man over 30.000 km om året, skal man overveje plug-in-hybrid, og kører man over 35.000 km, skal man overveje diesel og benzin alt efter ens kørselsmønter. Og bevæger du dig i de kommende to-tre år i områder med ringe lademuligheder som fx Nord- og Vestjylland og skal lade de steder, skal du også overveje, om elbil er det rette valg. Men allerede i 2025 vil balancen mellem ladeinfrastruktur og livssituation være så god, at elbiler vil være svaret for rigtig mange.”

Grønnest og billigst: Det skal du vide, når du køber bil

Kvinde lader bil

Ladeløsninger kan være en jungle at finde rundt i

Ilyas Dogru: ”Elbilen virker for mange, men ikke for alle – endnu. Danskernes gennemsnitlige daglige kørselsbehov er 45 km, og da en elbil har en rækkevidde på mindst 300-400 km, så burde den virke for mange. Men de billigste elbiler, vi anbefaler, koster 200.000 kr., så har du kun 50.000 kr. eller 100.000 kr. at købe bil for, er elbilen stadig ikke noget for dig. Næst efter prisen er den offentlige ladeinfrastruktur den største barriere. Men da 75 pct. af danskerne kan lade hjemme og rent faktisk gør det 90 pct. af tiden, har man sjældent brug for offentlige ladninger – men når vi får brug for dem, skal de også bare virke. Ladeløsningerne kan være en jungle at finde rundt i, men vi har følgende tommelfingerregel: Hvis du har et stort kørselsbehov og brug for at lade ude meget, så kan et all inklusive abonnement godt betale sig. Hvis du har et gennemsnitligt kørselsbehov og ikke skal lade så meget ude, kan det bedst betale sig at have en ladeboks med serviceaftale. Har du et meget lavt kørselsbehov, er det bedst at købe en ladeboks og sætte den op derhjemme. Og har du ikke mulighed for at lade hjemme, kan du med fordel tegne et abonnement til de offentlige ladestandere.”

Hjemmeladning er klart det billigste

Ilyas Dogru: ”Det koster fra 2.500 kr. op til 20.000 kr. at sætte en ladestander op derhjemme. Det kommer bl.a. an på, om der skal laves nye installationer i huset, og hvor langt der skal graves. Ved hjemmeladning betaler man typisk strømmen og får refunderet strømafgiften, hvilket gør strømmen markant billigere. Har man en benzin- eller dieselbil, er man meget afhængig af de tankstationer, der findes, hvor man færdes. Men med en elbil har man flere muligheder, for lader du hjemme, er elprisen dynamisk, og har man en variabel aftale, kan man se prisen på forhånd også derhjemme. Det betyder, at man har mulighed for at lade bilen, når strømmen er billigst. Om morgenen kan prisen være 4,29 kr. pr. kWh, mens den kl. 23 kan være 1,69 kr. Så man kan spare penge ved at udskyde/planlægge sin opladning til de tidspunkter, hvor strømmen er billigst og grønnest. For de 25 pct., der ikke kan lade hjemme, kræver det planlægning at lade.  Vi er vant til, at benzin og diesel koster 10-12 kr. pr. liter, men ser man på elbiler, kan deres brændstof koste fra 3 kr. pr. liter og helt op til 30 kr. alt efter, hvor man lader. Har man gjort sit hjemmearbejde og planlagt fornuftigt, behøver det ikke være noget problem. Opladning på farten er generelt dyrere end hjemme. Jo nemmere det er, jo dyrere er det, så man skal altid sætte sig ind i, hvilke ladestandere der er på vejen, og hvad den billigste adgang er. Mange forbrugere ved fx ikke, at en ladestander skal være tilgængelig for alle, hvis den er sat op på offentlig vej eller ved hjælp af offentlige midler. Det tager tid at sætte sig ind i første og anden gang, men man lærer det hurtigt.”

 Sæt strøm til din bildrøm - fup og fakta om elbiler

Bil i vinterlandskab

Elbiler kører op til 40 pct. kortere om vinteren

Jan Lang: ”Elbiler bruger langt mere energi om vinteren. Dels fordi batteriets effektivitet falder, dels fordi det fx også koster energi at holde kabinen varm. Elbiler kører realistisk 30-40 pct. kortere pr. opladning om vinteren og er også længere om at lade op, så det skal man tage med i overvejelserne. Men teknologien udvikles bl.a. ved batterivarme, som er det første, der sættes til, når man lader bilen op, og det afhjælper udfordringerne om vinteren. Og jo længere rækkevidde elbilerne får generelt, jo mindre bliver problemet med opladning, for kører man med overhead på 200-300 km, så er det lige meget, men kører man til grænsen hele tiden, så bliver det en udfordring.”

Ilyas Dogru: ”Om vinteren taber elbilen yderligere 20 pct. på rækkevidden, når man kører motorvejskørsel. På motorvejen er der lynladere, som kan lade op til 350 kW i timen. Så det kan gå rimeligt hurtigt at gå fra 10 pct. til 80 pct. strøm på bilen, men det er dyrere at lade hurtigere end langsomt. Markedsprisen på langsom landing er 3,5 kr. pr. kWh, men 5,5 kr., hvis man skal lynlade.”

Fokus: Forsikring af elbiler

Hvad med ferien?

Jan Lang: ”Generelt skal man ikke købe bil efter, at man én gang om året skal på bilferie. Når det er sagt, så er ladeinfrastrukturen især i Tyskland, men også efterhånden i Østrig, Schweiz og Italien, under udvikling. Det vil være lidt udfordrende at tage afsted, for det kræver god planlægning og lidt længere rejsetid. Men det kan også være mindre stressende at sætte tempoet ned, og der er hjælp at hente i nogle af de gængse planlægningsapps, man kan downloade. Mange af dem er også installeret i elbilerne, og de fungerer superfint.”

Ilyas Dogru: ”Selvom vi heller ikke plejer at købe et spisebord til 50, fordi vi holder fødselsdag én gang om året, så tænker danskerne meget over de få gange, de skal køre langt. Vil man gerne køre 600 km i træk, så er en elbil en dårlig ide. Men der popper flere og flere ladestandere op i Europa, så det er ikke vores oplevelse, at man generelt skal være bekymret for at kunne lade på bilferien. Mange hoteller tilbyder desuden gratis opladning. Men det er klart, at det kræver planlægning, og man bliver nødt til at have en plan B og en plan C på længere ture. Der findes flere apps, hvor man plotter sin destination ind, og så foreslår den ladesteder. Det kan være en god hjælp, så længe man sætter sig ind i priser og betingelser på forhånd. Kører man 200-250 km og holder en naturlig pause, når bilen lader, er man mindre træt og bedre i stand til at køre videre, end hvis man kører lange stræk uden pauser. Men gider man ikke planlægning og bøvl, så kan man bruge de penge, man sparer, til at leje eller lease en fossilbil til ferien.”

Grønt billån: lån til elbilen

Tjekliste til køb af elektrificeret bil

  • Elbil – har du mulighed for at lade derhjemme? Hvis ja, så kig på dit kørselsbehov. Kører du over 250-300 km i hverdagen, så er elbilen lige på grænsen. Men har du et mindre behov, så er elbilen noget for dig.
  • Hvis du ikke kan lade hjemme eller på dit arbejde, skal du overveje, om elbilen er den rette løsning.
  • Desuden er prisen en faktor. De billigste, FDM anbefaler, koster fra ca. 200.000 kr., så har du kun 50.000 kr. eller 100.000 kr. at købe for, er det svært at finde en god elbil. Og skal du køre med hestetrailer eller campingvogn, kan du måske ikke bruge en elbil, da de færreste kan trække så meget, eller også påvirker det rækkevidden. Og kører du meget på motorvejen, skal du også overveje, om en elbil er noget for dig.

 

  • Plug-in-hybrid – er typisk for dem, der kan lade hjemme, har et begrænset kørselsbehov på under 50 km pr. dag og ikke vil bøvle med ladeinfrastruktur på længere ture.
  • Lader man ikke en plug-in-hybrid op regelmæssigt, er den dog ikke bedre end en effektiv dieselbil, så den skal lades jævnligt op for at have værdi både i kroner og øre og i klimaregnskabet.

Kilde: Ilyas Dogru

Hvordan kan man løse problemet med lange leveringstider?

Jan Lang: ”I øjeblikket er der langt flere købere, end der er biler, og derfor er der generelt lange leveringstider. Men det danske marked nyder gavn af, at man på brugtbilsmarkedet kan importere nærmest nye elbiler fra Tyskland, Frankrig og Italien, fordi disse lande har indført tilskudsordninger, hvor tyskere, franskmænd og italienere kan købe en elbil, beholde den i seks måneder og få en kontantpræmie på op mod 500 euro, hvis de sælger bilen. Og det gør de – og så køber fx hollandske, belgiske, kroatiske og danske forhandlere bilerne til deres forbrugere. Det betyder, at hvis man i dag bestiller en ny KIA EV6, så er der 10-13 måneders leveringstid, men der er otte brugte biler til salg lige nu på Bilbasen, som du kan få med det samme. Så det er en helt særlig situation. Ønsker man en helt ny bil, skal man være tålmodig. Men kan man leve med, at den har kørt 200 km og er seks måneder gammel med fabriksgaranti, så kan man bare købe den på brugtbilsmarkedet. Trods stor efterspørgsel er vores udbud af brugte biler steget 35 pct. i 2021, og vi forventer 30-50 pct. i 2022 takket være importmuligheden.”