Sæt strøm til din bildrøm – fup og fakta om elbiler

FDM’s forbrugerøkonom Ilyas Dogru Forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru

Elbiler er farlige for mekanikere og redningsmandskab?

Mange tror, at elbiler er farlige, fordi man ikke kan slå strømmen fra, hvis man kører galt, og at det derfor er som at klippe i en højspændingsledning for redningsmandskabet. Men den myte afkræfter FDM’s forbrugerøkonom Ilyas Dogru:

”Nej, elbiler er ikke farligere end konventionelle biler. Men de kræver en anden tilgang. Hvis man har en klassisk mekanikeruddannelse i at skrue på forbrændingsmotorer, kommer man til kort med højspænding. Når producentens anvisninger om sikkerhed og reparation følges af mekanikere med relevant uddannelse, er elbiler og hybridbiler ikke farligere at servicere eller reparere end en bil med benzinmotor. Det vurderer Teknologisk Instituts Transport og Elektriske Systemer. Heller ikke redningsberedskab bør frygte elbilerne. Der kan ikke stå lyn ud af en elbil. Men i en ulykkessituation, hvor normal sikring af batterikredsen ikke kan udføres, kan det være vanskeligt at vurdere, om batteri eller eludstyr er ødelagt. I så fald kan redningsmandskab beskytte sig med bl.a. elektrisk isolerende tæpper og isoleret værktøj. Selvom elbiler har robuste batterier, kan de bryde i brand ved ulykke. En batteribrand udvikler sig langsommere end brand i benzin, og det giver normalt passagerer tid til at stå ud af elbilen. Men når en batteribrand er i gang, kan den sjældent slukkes, før al den kemiske energi er udløst.”

Fokus: Forsikring af elbiler

Grønt lån til elbil

Kører din nye drømmebil på strøm? Så kan vi hjælpe med et billån, der er baseret på grønne obligationer, udstedt af Nordea. Grønne obligationer er øremærkede til udlån til klimavenlige investeringer.

Det er nemt og hurtigt - du søger online.

Grønt Nordea Billån

Det er svært at finde en elbil, der kan trække noget særligt?

”Det har det været. De første elbiler måtte slet ingenting trække, og de fleste af de øvrige havde lav anhængervægt. Men efterhånden er der kommet en del elbiler, der er godkendt til at trække 1.000 kg eller derover. Men det varierer meget fra bil til bil og fra variant til variant, så du bør tjekke dette før et eventuelt køb. Og vær opmærksom på, at rækkevidden bliver betydeligt kortere, hvis du fx kobler en høj trailer eller campingvogn på en elbil.”

Elbiler er ikke bedre for klimaet end benzin- og dieselbiler?

Jo, det er de uden tvivl i vores del af verden. Ikke nødvendigvis enormt meget her og nu, men forspringet bliver hele tiden større. Den sande historie har dog virkelig mange nuancer. Køber man en elbil, hvor battericellerne er fremstillet med dagens sorte, kinesiske strøm, og den køres med dagens europæiske strøm, vil elbilen udlede 28-55 pct. færre drivhusgasser end en tilsvarende benzin- eller dieselbil over sin levetid på 200.000-225.000 km. Derudover har Klimarådet regnet på, hvornår elbilen er grønnere, og her er konklusionen, at elbilerne ikke skal køre mere end 50.000 km, før de overhaler benzin- og dieselbilerne. Det er også værd at huske, at hele batterifremstillingsprocessen og strømmen til elbilerne kun bliver grønnere, hvilket også er i elbilens favør.

Grønnest og billigst: Det skal du overveje, når du køber ny bil

Elpriserne stiger – er det en god forretning at have en elbil?

Mange danskere er bekymrede over deres elregninger, fordi elprisen er steget markant det seneste år, og ingen ved, hvornår den falder tilbage på normalniveauet. Men heldigvis er strømmen ikke lige dyr hele døgnet. Det betyder fx, at du kan undgå de højeste priser, hvis du planlægger din opladning til om natten, hvor strømmen er billigst. Den mulighed er mere begrænset med benzin- og dieselbiler. Danskerne skal altså nu ”jagte” billige elpriser, som man gjorde tidligere med benzinpriser. Derfor giver det mening at se på sin aftale med elselskabet og eventuelt besøge elpris.dk for at finde en bedre aftale. En fastpris giver god mening, hvis det ikke er muligt at udskyde opladningen, mens en spotprisaftale kan være en fordel, hvis man kan udskyde opladningen fx til om natten. Derudover skal vi huske, at alternativet til elbilen, nemlig benzin- og diesel, også er steget markant i pris, og derfor viser vores beregninger, at det stadig er billigere at køre i en elbil fremfor en benzin- eller dieselbil.”

 

Læs flere elbilsmyter her.