Kan man blive for gammel til seniorbofællesskab?

Abelone og Peter

Serie: Mens jeg bliver gammel

Vi bliver flere og flere ældre i Danmark, og det er ikke nemt at finde rundt i alle de regler og overvejelser, man skal gøre sig, når man nærmer sig folkepensionsalderen. Vi har indgået et samarbejde med Abelone Glahn, selvstændig journalist og nyslået folkepensionist, der vil dele nogle af de mange situationer, tanker og dilemmaer, hun kommer i, mens hun bliver gammel. Dette er tredje artikel i serien.

seriens første artikel fortæller Abelone om at krydse den administrativt fastsatte aldersgrænse for folkepension, og alt hvad der følger med af nye spørgsmål, og ting man skal tage stilling til.

I anden artikel giver Abelone gode råd om, hvor tidligt man skal overveje at flytte til en mindre bolig.

På billedet Abelone Glahn og hendes mand Peter Abrahamsen. Foto: Katrine Nadja Jørgensen

Vil du dele din tandbørste med andre? Nej. Hvad med at dele badeværelse? Ikke for en million. Vil du dele din brødrister? Til nød. Vil du dele din avis? Ja, men helst, når jeg har bladret i den først. Hvad med dine bøger? Helt okay – altså når jeg har læst dem. Vil du dele din græsslåmaskine? Ja, gerne, også min hammer og skruenøgle. Vil du dele køkken med andre? Måske. Vil du spise sammen med andre? Jada. Hver dag? Nej, bevar mig vel. Hver anden, hver uge, hver måned, hvor tit?

Spørgsmålene er mange, når man pludselig skal tage stilling til, hvor fælles man vil være.

Ikke mindst, hvis man flytter ind i et seniorbofællesskab, for der er jo noget, der skal være fælles. Ellers er det bare en boligforening uden andre forpligtelser end at overholde husordenen.

Livskvaliteten øges …

Så hvor fælles har du lyst til at være? Du har levet et langt liv allerede og fået vaner og rutiner. Måske boede du i din ungdom i kollektiv eller på kollegie og kan huske fordele og ulemper, men i dag er du blevet mere sat. Og alligevel – det kunne da være rart at bo sammen med andre.

For faktisk oplever de, der flytter i seniorbofællesskab, at livskvaliteten stiger. Beboerne udvikler gode naborelationer, oplever mindre ufrivillig ensomhed og har færre tegn på social eksklusion. Eller sagt med almindelige ord – naboen banker på for at låne din printer, du går tur i området med mandagsholdet, høstfesten er et tilløbsstykke, du låner en højstol af en genbo, når du får barnebarnet på besøg, du falder i snak ved fællesspisningen, og du kigger på nytårsraketter sammen med andre på fællesaltanen og skåler, før I går hver til sit.

… men der følger et ansvar med

Men det kan også være ret udfordrende at flytte i bofællesskab: En undersøgelse af tre seniorbofællesskaber offentliggjort i juni i år viser, at det ikke altid er lykkedes lige godt at udvikle fællesskaber blandt beboerne i nye bofællesskaber. Ikke mindst fordi beboerne før indflytningen har haft forskellige forventninger til fællesskabet og derfor også oplever det forskelligt efter indflytningen. Så det gælder om at afklare forventningerne inden flytningen.

Der er mange typer seniorbofællesskaber, og det er vigtigt at huske, at fællesskaber altid vil være en subjektiv og flydende størrelse. Hvis et fællesskab skal fungere, er det næsten altid nødvendigt, at en gruppe påtager sig ansvaret for at sætte aktiviteter i gang og gennemføre faste traditioner som Sankt Hans, herrefrokoster, nytårskur. Vil du være med i det arbejde?

Før du flytter i bofællesskab, er det vigtigt, du tænker over, at et bofællesskab kun fungerer godt, hvis beboerne forstår at bidrage. Man får et netværk forærende, men man skal være indstillet på, at det betyder, at man deltager, tager ansvar og bidrager uopfordret – også med det muligvis meget lidt, man kan. Hvis man blot forventer, at de andre gør en indsats for fællesskabet, bliver man en passiv beboer, der lige så godt kunne bo i et anonymt lejlighedskompleks.

Ældre dame til tennis Det gælder om at afklare sine forventninger til omfanget af fællesskab inden flytningen.

Hvad nu, hvis jeg ikke vil?

- Det må da være muligt at flytte i et seniorbofællesskab, uden at jeg absolut skal være med til at klippe hæk, luge fælleshaven, eller spise med til alle fællesmåltiderne, kan jeg høre nogen sige.

Måske. Det kommer an på, hvad bofællesskabet har skrevet ned i vedtægterne. Mange har spiseordninger, som kun kan løbe rundt, hvis man køber spisebilletter. Andre bofællesskaber betaler sig fra havearbejdet over huslejen. Det er vigtigt at undersøge sådan noget inden.

Nogle steder skal man ligefrem betale sig fra spiseordningen, andre steder er man forpligtet til at købe endog mange spisebilletter oven i huslejen. Men det er jo også en superservice, at nogen laver mad til en. Ovenikøbet kan maden kan bringes til lejligheden, og gæster kan spise med – mod betaling naturligvis. Endelig er det rart, især som enlig, at man kan spise sammen med andre.

Andre seniorbofællesskaber har fællesspisning, men det kræver selvfølgelig, at nogen tager initiativet. Især de mindre bofællesskaber på 20-30 beboere praktiserer fællesspisning. Nogle et par gange om ugen eller måneden, andre hver eneste dag. Madlavningen går på turnus, så du skal også før eller siden skrælle kartofler. Og acceptere menuen. Men som sagt er det et godt tilbud, for der opstår gode samtaler og fællesskab omkring madlavning.

Hvad så, hvis jeg ikke kan?

Den store akilleshæl ved de fleste seniorfællesskaber er aldersgrænsen. De fleste har en nedre aldersgrænse – man skal som regel være over 55-60 år, ikke have hjemmeboende børn og ”være selvhjulpen”, som det hedder. Men de færreste seniorbofællesskaber har defineret en øvre aldersgrænse. Kan man virkelig blive for gammel til at flytte i seniorfællesskab?

Ja – efter min mening. I øjeblikket sker der det, at mange seniorfællesskaber bliver en forgård til plejehjemmet. Fordi vi bliver ældre og ældre, flytter vi ikke ud før plejehjemmet. Mange, der er flyttet i seniorfællesskab tidligt for at være sammen med jævnaldrende, oplever derfor at blive fysisk svagere samtidig. Når der skal ryddes op i fælleshuset, møder de fleste op med rollator og kan ikke nå de øverste hylder eller tage fat med  fejekosten, selvom de virkelig gerne ville bidrage til fællesskabet.

Der er heller ingen yngre, der flytter ind, for de ønsker ikke at flytte ind i et oldingefællesskab.

Øvre aldersgrænse må indføres

Det mærkes stadig tydeligere, at de eksisterende seniorbofællesskaber ikke har nogen øvre aldersgrænse. Det kan hindre, at nye generationer kommer til. Nogle af de private bofællesskaber må regne med, at deres andelsfællesskaber bliver opløst. Og de almennyttige boligforeninger må indse, at det ikke nytter noget at følge anciennitet på ventelisten, hvis man vil undgå at blive et præplejehjem. Det ville være bedre for alle typer seniorfællesskaber at praktisere en egentlig visitation for at sikre, at nye tilflyttere ikke har samme alder som de eksisterende beboere.

Enkelte seniorbofællesskaber er begyndt at indføre en maksimumalder – fx 70 år for den yngste i et par. Det kan være vigtigt at indføre sådanne begrænsninger, allerede når seniorbofællesskabet etableres, for ellers kan det nemt blive for sent.
Så husk at se på gennemsnitsalderen i det seniorbofællesskab, du overvejer at flytte ind i. Der er sådan set ikke noget i vejen med et oldekolle, men der kan blive tale om visse fysiske begrænsninger for aktiviteterne.

Vi mangler små boliger

”Jamen, hvor skal jeg så bo”?, kan jeg høre mange seniorer spørge. Det er jo sjovt nok sådan, at de fleste først synes, de er ”gamle nok” til at flytte i et bofællesskab, når de har rundet pensionsalderen. Mere end én gang har jeg hørt 60-65-årige sige: Jeg er da for ung til at flytte i seniorbofællesskab. De vil simpelthen ikke associere sig selv med noget, der kaldes senior.

Det er et kæmpe problem, som kun bliver større, jo flere gamle vi bliver. I 2040 vil hver fjerde borger være over 65 år. Der mangler boliger til dem, der er for unge til at flytte på plejehjem og for gamle til at bo i seniorbofællesskaber. Der mangler i det hele taget mindre boliger til et stigende antal singler og til seniorpar, der ikke længere vil bo i deres store villaer, men som ikke på boligmarkedet kan finde mindre boliger, der er til at betale for en eller to folkepensioner. Det er en stor mangel, som vi kommer til at diskutere i de kommende år. Men det er så en helt anden historie.

Kunne du se dig selv i et seniorbofællesskab?

Overvejer du at flytte i seniorbofællesskab?

Choices

Tusind tak for dit svar. Det er helt sikkert ikke nemt at beslutte, hvor og hvordan man skal bo, når man er senior. Forhåbentlig har du fået lidt mere viden om seniorbofællesskaber af at læse med her.