Ny dansk regering er på plads

Efter et historisk langt forhandlingsforløb ovenpå folketingsvalget den 1. november, lykkedes det endelig for statsminister Mette Frederiksen at få dannet en ny regering. Og der bliver tale om en bred regering hen over midten i dansk politik bestående af de tre største partier Socialdemokratiet (50 mandater), Venstre (23 mandater) og Moderaterne (16 mandater). Regeringsgrundlaget præsenteres senere i dag, mens ministerlisten offentliggøres i morgen, torsdag.

Regeringspartierne har altså tilsammen 89 mandater, og dermed som udgangspunkt absolut flertal, da de nordatlantiske mandater sædvanligvis ikke blander sig i danske indenrigspolitiske forhold. Det skaber til trods for partiernes forskelle og måske især de interne problemer, som Venstre oplever for tiden, mulighed for en stabil parlamentarisk situation med en handledygtig regering i en tid, som er præget af de største udenrigs- og sikkerhedspolitiske udfordringer i mange år.

Den klart største økonomiske udfordring for den nye regering bliver at styre Danmark så helskindet gennem energikrisen som muligt. Fokus i den opgave ligger dels på de kortsigtede konsekvenser af den høje inflation og mulige tilbageslag i økonomien gennem 2023, som på nuværende tidspunkt ser ganske udfordrende ud. Det er samtidig en kendsgerning, at arbejdsmarkedet er historisk stramt, og at der er risiko for betydelige lønstigninger ved forårets overenskomstforhandlinger.

Det lægger umiddelbart op til, at finansloven for 2023 bør udformes, så den virker neutralt til svagt kontraktivt på økonomien. Den nye regering ventes at fortsætte den økonomisk ansvarlige linje, som har karakteriseret dansk politik gennem de seneste mange år og som har været afgørende for, at Danmark i dag tilhører den eksklusive gruppe af lande, som tildeles den fineste kreditværdighed nemlig AAA, af de anerkendte internationale ratingbureauer.

Det stramme arbejdsmarked betyder på sin side også, at der er behov for fortsatte reformer af både arbejdsmarkeds- og skattepolitikken for at sikre det tilstrækkelige arbejdsudbud, som skal til for at fremtidssikre Velfærdsdanmark.

Endvidere må den ny regering også holde fokus på at accelerere den grønne omstilling i lyset af behovet for at reducere hele Europas afhængighed af russisk energi, men også for at gøre sit til at Danmark lever op til Paris-aftalens klimamålsætninger, uanset hvor udfordrede de end måtte være i denne på alle måder kolde tid.