At købe bolig er altid spændende og fyldt med en lang række tanker om, hvor du og familien skal bo, hvor meget plads, der skal være, hvordan omgivelserne skal se ud og mange andre afgørende faktorer. Det er samtidig en af de største økonomiske beslutninger i livet, og her er mødet med banken om boliglån centralt.

Forberedelse til mødet

Inden mødet skal du have lagt et budget og overvejet, hvor meget du realistisk kan og vil betale i månedlige ydelser. Vær ærlig over for dig selv: Skal der være plads til weekendture og take away, eller kan (og vil) du leve på et stramt budget?

Du skal ikke vide alt om lån. Men det kan være en god ide at overveje, om du er mest til et boliglån, hvor renten skifter ofte, eller du hellere vil kende renten på dit lån og dermed dine månedlige udgifter mange år fremover. Du kan også bruge Nordeas online guide til valg af realkreditlån. Guiden stiller dig en række spørgsmål, som hjælper dig med at afklare, hvilken type lån der passer til dig og dine behov. Svarene kan danne grundlag for en mere målrettet snak med din rådgiver.

Inden mødet sender du seneste årsopgørelse og tre lønsedler til din rådgiver. Det foregår helt digtalt med en enkelt godkendelse med dit MitID. Rådgiver skal også bruge et detaljeret budget, og hvis der er brug for andet, skal du nok få det at vide.

Under mødet: Åben dialog og grundig rådgivning

Din rådgiver vil stille mange spørgsmål for at få et grundigt kendskab til din økonomi og dine fremtidsplaner. Det er ikke for at snage, men tværtimod for at sikre, at du får den bedst mulige rådgivning og et lån, der passer til dine behov. Derfor kan du forvente en åben og ærlig dialog.

Din rådgiver er underlagt bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder. Det betyder, at rådgivningen skal være i din bedste interesse. Rådgiveren er forpligtet til at give anbefalinger, der passer bedst til din situation.

I løbet af mødet vil I diskutere forskellige lånemuligheder. Nordea tilbyder et bredt udvalg af produkter, der dækker de fleste behov. Din rådgiver vil forklare fordele og ulemper ved hver låntype.

Se også Rente ydelse, ÅOP og løbetid - hvad betyder det?

Sikkerhed og forsikringer

Din rådgiver vil også bringe forsikringer på banen, når I mødes. Når du handler bolig, anbefales det at tegne en ejerskifteforsikring, som dækker i tilfælde af uforudsete fejl og mangler ved boligen.

Du skal være opmærksom på, at sælger er forpligtet til at tilbyde en ejerskifteforsikring og betale halvdelen af præmien. Ofte vælger sælgere den billigste løsning med mindst mulig dækning og kortest løbetid. Som køber bør du overveje, om du ønsker en mere omfattende forsikring. Selvom du vælger en dyrere forsikring, er sælger stadig forpligtet til at betale halvdelen af den oprindeligt tilbudte forsikringspræmie.

Efter handlen skal du typisk også have en hus- og indboforsikring.

Efter mødet

Under mødet vil din rådgiver komme med en anbefaling baseret på dine informationer og præferencer. Du behøver ikke at træffe en beslutning med det samme. Tag dig tid til at gennemgå informationen og anbefalingen grundigt.

Hvis du har yderligere spørgsmål eller behøver mere information, er du altid velkommen til at kontakte din rådgiver igen. Nordeas mål er at sikre, at du får det boliglån, der passer bedst til din situation og dine fremtidsplaner.

Få flere gode råd i vores guide til boligkøb