2023_11 Ugifte boligejere risikerer at miste halvdelen af deres skatterabat

Skatterabatten er nemlig et vigtigt element i boligskattereformen, og her gælder forskellige regler alt efter, om kærligheden er beseglet med en officiel ægteskabserklæring eller ”kun” bor i hjertet på parterne. Det gælder uanset, hvor lang tid man har været sammen, og uanset om begge står på skødet. Er man gift, så har man bare lidt bedre vilkår end de ugifte.

Ca. 80 pct. af alle boligejere kan forvente lavere eller uændrede samlede boligskatter i 2024 som følge af boligskattereformen. Det er en skøn nyhed for de berørte boligejere, men det betyder samtidig, at de resterende 20 pct. har udsigt til en ekstraregning.

Læs også: Her rammer det nye millionærknæk på ejendomsværdiskat

Lejlighed

Det er særligt lejlighedsejere, der skal betale højere boligskatter end i dag, men mange husejere i Gentofte og på Frederiksberg bliver også berørt. Dertil kommer ejere af de dyreste huse i bl.a. Dragør, Lyngby-Taarbæk, Odense, Rudersdal og Tårnby samt på Bornholm og Samsø.

Skatterabat

Mange af de skatteramte boligejere luner sig dog ved, at politikerne har besluttet, at eksisterende ejere får en skatterabat. Det betyder med andre ord, at hvis man overtager en bolig senest 31. december 2023, så får man en skatterabat, der udgør forskellen mellem det, man skulle have betalt i 2024 med de nye regler, og det, man skulle have betalt i 2024, hvis de nuværende regler var videreført.

Læs også: Attraktivt vindue for familiehandler lukker snart

Skatterabatten sikrer altså, at boligejerne ikke kommer til at betale mere i samlede boligskatter på grund af boligskattereformen. Nuværende ejere, der har købt bolig på et tidspunkt, hvor skattereglerne var anderledes end i 2024, risikerer altså ikke at skulle gå fra hus og hjem pga. nye ejendomsvurderinger og ændrede skattesatser.

På de dyreste ejerlejligheder kan skatterabatten godt løbe op i over 30.000 kr. om året, mens ejerne af de dyreste huse i Gentofte og på Frederiksberg kan forvente skatterabatter på over 70.000 kr. om året.

Det er altså ikke småpenge, der er tale om, hvis man ejer en eksklusiv bolig. I de øvrige nævnte kommuner er skatterabatten væsentligt lavere, men stadig ikke ligegyldig i de fleste familiers budget.

Ejendomsskattelovens § 43, stk. 4-5 siger nemlig, at det kun er ægtefæller, der kan overtage skatterabatten.

Hvad er det smarte ved skatterabatten?

Det smarte ved skatterabatten er, at den gælder, så længe ejeren selv bor i boligen, men det er også her, at vielsesattesten bliver vigtig. Ejendomsskattelovens § 43, stk. 4-5 siger nemlig, at det kun er ægtefæller, der kan overtage skatterabatten. Frit fortalt siger paragraffen, at hvis en ejendom eller en del af en ejendom overdrages til ejerens ægtefælle i forbindelse med dødsfald eller skilsmisse, så kan ægtefællen overtage rabatten for hele den pågældende ejendom.

Læs også: Ny rente på F1-, F3- og F5-lån fra 1. januar 2024

Heraf kan man så slutte, at ugifte par risikerer at miste (noget af) skatterabatten, hvis de går fra hinanden, eller partneren dør. Også selvom den tilbageværende part bliver boende i ejendommen.

Jeg argumenterer selvfølgelig ikke for, at boligejere med udsigt til store skatterabatter skal skynde sig at blive gift, men jeg mener, at det er godt at kende reglerne. Så ved man, hvordan man er stillet, hvis ”uheldet” skulle være ude.