Med en varmepumpe går klima og økonomi hånd i hånd

Hvordan kan jeg finansiere min energirenovering?

Hvis du ikke har sparet sammen til hulmursisoleringen eller varmepumpen, kan du vælge finansiering i banken. Her er nogle gode råd til, hvilken finansieringstype der egner sig til forskellige projekter.

Det mindre renoveringsprojekt til fx 30.000 kroner – her anbefaler vi typisk Energisparelånet, fordi der ikke skal oprettes sikkerhed for lånet, så det er billigere i omkostninger og nemt at optage. Læs mere om energisparelånet

Til det halvstore projekt som fx skift af varmekilde kan du overveje det nye Energiboliglån. Lånet er beregnet til netop energiforbedringer, kræver friværdi og pant i boligen, og det har en attraktiv variabel rente. Læs mere om Energiboliglån

Har du brug for at lave flere ændringer, eller ændringer der ikke er energirenoverende som fx nyt køkken, kan det være en ide at undersøge, om et tillægslån i boligen er det rigtige. Læs mere om lån i friværdi her

 

Klimabevidstheden er for alvor rykket ind i danskernes hverdag, og mange boligejere vil gerne leve mere bæredygtigt. Men det kan være svært at finde ud af, hvad der bedst kan betale sig. Set i lyset af krigen i Ukraine og den efterfølgende gaskrise, er valget dog blevet noget enklere for de fleste. Og opvarmningen af boligen er det rigtige sted at starte:

”I gennemsnit stammer 40 pct. af vores energiudledning fra opvarmning af boliger. Det batter altså at skifte sin varmekilde ud. Samtidig gavner det både planeten og privatøkonomien, for du sparer penge, får et bedre indeklima og så gør du ikke mindst noget godt for klimaet,” fortæller Morten Bay.

Læs også om isolering af den bæredygtige bolig

Morten Bay, Bodil Energi Morten Bay er partner i Bodil Energi, som hjælper danske boligejere med at skifte til varmepumpe.

Effektiv energirenovering

Han er partner i Bodil Energi, som hjælper danske boligejere med at skifte til varmepumpe.

Når Morten Bay er ude ved kunderne, er mange i tvivl om, hvor meget de enkelte tiltag batter – for hvad betyder det helt konkret, at man fx sparer 3,5 ton CO2?

”Man sparer fx 3,7 ton CO2 ved at skifte fra gasfyr til varmepumpe. Det svarer til i gennemsnit at køre 35.000 kilometer i bil om året i en benzin- eller dieselbil. Så det giver mere at skifte sit gasfyr ud med en varmepumpe end at skifte sin benzinbil ud med en elbil,” forklarer han.

Har man et oliefyr, er besparelsen omtrent det dobbelte, fordi olie udleder rigtig meget CO2, når man brænder det af.

”Når det gælder gasfyr, har mange skiftet til det af et grønt hjerte. Men selvom det føles dumt at udskifte et gasfyr, der måske kun er tre år gammelt, så kan det bedst betale sig i dag både økonomisk og klimamæssigt,” siger Morten Bay.

Varmepumper er det seneste trin på den grønne stige

For selvom strømmen endnu ikke er helt grøn i Danmark, fordi vi stadig importerer en del energi fra især tyske kulkraftværker, er der så meget energi fra solceller og vindmøller i den danske strøm, at den er meget mere grøn end gas.

Kommer der fjernvarme i dit område?

Regeringen har indgået en aftale med kommunerne om, at alle husholdniger, der fyrer med gas eller olie, inden udgangen af 2022 skal have besked, om der kommer fjernvarme i deres område og hvornår. Af aftaleteksten fremgår det, at beskeden skal ske i form af et brev med disse informationer:

1. Ejendomsejerne oplyses om, at der er godkendt et fjernvarmeprojekt for deres område. Ejendomsejerne oplyses om, at de vil få mulighed for at få et tilbud om tilslutning til fjernvarme samt hvornår de vil modtage et tilbud.

2. Ejendomsejerne oplyses om, at der bliver udarbejdet et fjernvarmeprojektforslag for deres område, og at ejendomsejerne kan ønske mere information om tilslutning ved at trykke på et link. Samtidig oplyses om, at ejendomsejerne efter ønske vil få tilsendt et tilbud om tilslutning fra fjernvarmeselskabet, når projektet er godkendt samt hvornår dette vil ske. I områder som kommunen ikke udlægger til fjernvarme, vil borgerne få besked om, at der ikke kommer fjernvarme suppleret med information om støttemuligheder og vejledning.

 

Du kan læse den fulde aftaletekst her på Kommunernes Landsforenings hjemmeside.

”Derfor skal man skifte til en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg for at få en mere bæredygtig opvarmning, hvis ikke man bor i et fjernvarmeområde. Varmepumperne er det seneste trin på den grønne stige, og mange fjernvarmeværker begynder også at bruge varmepumper til at varme vand op med. Men bor man ikke i et fjernvarmeområde, så er varmepumper det miljørigtige valg nu,” fastslår Morten Bay.

Næste skridt bliver at gøre strømmen i elnettet helt grøn ved at bygge flere vindmølleparker eller få flere solceller på hustagene, så varmepumpen kan køre på den strøm, man selv producerer.

”Der er også et stort potentiale i at få gjort varmepumperne mere intelligente, så de fx kan styres i forhold til strømpris og udetemperatur, ligesom man kan sætte elbiler til at oplade om natten, hvor strømmen er billigere og grønnere. Men der er vi ikke helt endnu,” fortæller Morten Bay.

Banken hjalp med at skifte til en energivenlig varmepumpe

Husk klimaskærmen

Indtil da er der dog stadig mange penge at spare ved at skifte til en varmepumpe. Man er fri for at købe dyr gas, hvor priserne lige nu nogle steder er steget til det tredobbelte pga. krigen i Ukraine. Og olie har længe været dyrt.

”Man sparer 12-25.000 kr. om året ved at skifte et gasfyr ud med en varmepumpe alt efter husets størrelse, alder, og hvor godt renoveret det er. En varmepumpe koster ca. 120.000 kr., så den tjener sig hurtigt hjem,” siger Morten Bay.

Har man et træpillefyr, skal man ikke skifte for klimaets skyld. Træet, som pillerne er lavet af, har hentet CO2 ud af luften for at vokse, og det frigives igen, når man brænder træet af, så det går i nul.

Sådan fungerer en varmepumpe

En varmepumpe fungerer som et omvendt køleskab. I et køleskab laves kulden indenfor, og den varme, der har været i køleskabet, kommer ud igennem bagsiden.

I en varmepumpe er det omvendt: her er den varme del inde i huset, og kulden sendes udenfor – så man tager den varme, der er i luften udenfor og bruger den til at varme huset op med. Og selvom det bliver rigtig koldt udenfor, så kan varmepumpen stadig tage energi ud af luften.

”Til gengæld skifter cirka en fjerdedel deres træpillefyr, fordi det er stort, og der er meget arbejde med at tømme asken ud og opbevare pillerne. Men det skal ikke være for miljøets skyld,” siger Morten Bay, der også har et råd til fjernevarmefolket, som ikke skal have en varmepumpe:

”De kan med fordel kigge på boligens klimaskærm. Har man fået lavet et energimærke, står der ofte i energimærkerapporten, hvad der vil være en rentabel investering, og her er solceller en overset mulighed. Der eksisterer en fortælling om, at det ikke kan betale sig, men de senere år er solcellerne blevet 60 pct. billigere og 20 pct. mere effektive, så businesscasen er god igen. Så det kan godt betale sig at være opmærksom på energimærkerapporten, men det er der ikke mange, der er,” siger han.

Se, hvor meget du kan spare ved at skifte til en varmepumpe