2023_03 Har du valgt en større risiko på dit realkreditlån end din nabo

Flere boligejere vælger variabelt forrentede lån

I de seneste år er andelen af realkreditlån med variabel rente steget. Det skyldes flere forhold, men attraktive muligheder for omlægge lånet til en højere rente og udbredte forventninger om, at den nuværende høje rente er midlertidig, spiller en afgørende rolle.

Samtidig er der store kommune forskelle i udbredelsen af lån med variabel rente, hvor boligejerne i og omkring hovedstaden og i Nordsjælland er særligt glad for låntypen, mens især boligejere på Bornholm og i Vest- og Sydsjælland foretrækker lån med fast rente.

Andel realkreditlån med variabel rente (sorteret efter kommuner med flest variabelt forrentede lån)
Kommune   Kommune (fortsat)
Gentofte 70%   Brøndby 49%
Hørsholm 69%   Frederikssund 48%
Rudersdal 65%   Horsens 48%
Frederiksberg 62%   Hedensted 48%
Lyngby-Taarbæk 61%   Haderslev 48%
Dragør 61%   Struer 47%
Fanø 59%   Favrskov 47%
Helsingør 59%   Brønderslev 47%
Aarhus 58%   Køge 47%
Solrød 58%   Ringkøbing-Skjern 47%
Furesø 58%   Halsnæs 46%
Fredensborg 57%   Rebild 46%
Kolding 56%   Vesthimmerlands 46%
København 56%   Morsø 46%
Jammerbugt 56%   Nordfyns 46%
Hjørring 56%   Læsø 46%
Silkeborg 56%   Randers 46%
Gribskov 56%   Ishøj 45%
Varde 55%   Norddjurs 45%
Middelfart 55%   Billund 45%
Skanderborg 55%   Ikast-Brande 45%
Esbjerg 55%   Holbæk 45%
Allerød 54%   Høje-Taastrup 45%
Greve 54%   Vejen 44%
Frederikshavn 54%   Svendborg 44%
Odder 53%   Skive 44%
Aalborg 53%   Nyborg 44%
Vejle 52%   Mariagerfjord 44%
Gladsaxe 52%   Slagelse 44%
Odense 52%   Lejre 43%
Hillerød 51%   Sønderborg 43%
Roskilde 51%   Assens 43%
Fredericia 51%   Albertslund 43%
Vallensbæk 51%   Stevns 43%
Herning 50%   Lemvig 43%
Holstebro 50%   Aabenraa 42%
Syddjurs 50%   Ringsted 42%
Herlev 50%   Faaborg-Midtfyn 42%
Viborg 50%   Kalundborg 42%
Egedal 50%   Langeland 42%
Samsø 50%   Næstved 42%
Rødovre 50%   Guldborgsund 41%
Kerteminde 49%   Tønder 40%
Odsherred 49%   Sorø 40%
Hvidovre 49%   Faxe 40%
Glostrup 49%   Vordingborg 40%
Tårnby 49%   Lolland 39%
Thisted 49%   Ærø 35%
Ballerup 49%   Bornholm 34%

Kilde: Danmarks Nationalbank. Der er brugt nominelle værdier og afrundede tal

De variabelt forrentede lån er mest populære blandt boligejerne i Gentofte, Hørsholm og Rudersdal. Her har hhv. 70 pct., 69 pct. og 65 pct. valgt at finansiere deres bolig med et variabelt forrentet lån. I den modsatte ende af skalaen ser vi boligejerne på Bornholm, i Vesthimmerland og på Ærø. Her har blot hhv. 35 pct., 36 pct. og 37 pct. valgt et variabelt forrentet lån.

Læs også: Fem lyspunkter, der trækker boligpriserne op
 

Jo større lån, jo større rolle spiller renten

Der kan være flere forklaringer på udbredelsen af de variabelt forrentede lån, men overodnet set er de mere populære i kommuner med mange dyre boliger. Det kan forklares med, at den korte rente, der ligger bag de variabelt forrentede lån, normalt er lavere end den lange rente, der ligger bag de fastforrentede lån. Boligejere med variabel rente slipper derfor billigere end boligejere med fast rente, hvis lånene optages på samme tid.

Det påvirker budgettet ekstra meget, hvis der er tale om en bolig til adskillige millioner kroner. For jo større lån, jo større betydning har det, om man betaler en høj eller lav rente for at låne.

Samtidig kan man ikke udelukke, at der også er kulturelle forskelle mellem de enkelte landsdele både blandt boligejerne og de rådgivere, der er ansat i de enkelte banker.
 

De seneste års ”højdespringerkommuner” ligger i Nord- og Vestjylland

Selvom de variabelt forrentede lån ikke er lige udbredte i alle kommuner, har 77 ud af landets 98 kommuner dog oplevet en stigning i andelen af realkreditlån med variabel rente de seneste to år. I enkelte kommuner er stigningen i variabel rente endda ganske kraftig, og det gælder særligt i nogle af de nordjyske og vestjyske kommuner.

Læs også: Bør man undgå F5-lånet i en højrentetid?

Eksempelvis udgjorde andelen af variabelt forrentede realkreditlån kun 36 pct. i Vesthimmerland for to år siden mod 46 pct. i dag. Det svarer til en stigning på 29 pct. Nogenlunde samme udvikling ses i bl.a. Rebild og Holstebro, hvor andelen af lån med variabel rente også steg med over 20 pct. i samme tidsperiode.

Overordnet set har boligejernes lånevalg nærmet sig hinanden på tværs af landsdele de seneste år. I alle landsdele spores en større interesse for variabel rente, men interessen er steget mest i nogle af de kommuner, hvor boligejere tidligere har været forbeholdne overfor variabel rente.
 

De fleste "højdespringerkommuner" ligger i Nordjylland og Vestjylland

  Andel af realkreditlån med variabel rente ultimo 2022 Andel af realkreditlån med variabel rente ultimo 2020 Ændring i andelen af variabelt forrentede realkreditlån
Vesthimmerlands 46 pct. 36 pct. 29%
Rebild 46 pct. 37 pct. 25%
Holstebro 50 pct. 42 pct. 21%
Aalborg 53 pct. 45 pct. 18%
Morsø 46 pct. 40 pct. 15%
Herning 50 pct. 44 pct. 15%
Jammerbugt 56 pct. 49 pct. 14%
Brønderslev 47 pct. 41 pct. 14%
Ringkøbing-Skjern 47 pct. 41 pct. 13%
Aarhus 58 pct. 52 pct. 13%

Kilde: Danmarks Nationalbank
Anm.: Data vedrører alle realkreditinstitutter, lånene er opgjort til nominel værdi, og der er brugt afrundede tal.

 

Fordele ved variabelt forrentede realkreditlån

Lavere renteudgifter
Renten på variabelt forrentede realkreditlån er typisk lavere end renten på fastforrentede realkreditlån, hvis lånene optages på samme tidspunkt. Det betyder, at man kan spare penge på renteudgifterne og dermed betale mindre i månedlig ydelse.

Større afdrag
Boligejere, der betaler afdrag på deres gæld, afdrager mere, jo lavere renten er. Da renten på et variabelt forrentede lån ofte er lavere end på et fastforrentet lån, der optages på samme tid, vil boligejere med variabel rente betale et større afdrag og derved hurtigere nedbringe deres gæld.

Mulighed for at udnytte rentefald
På et variabelt forrentet lån får man automatisk glæde af eventuelle rentefald, næste gang lånet får ny rente.

Hvorfor stiger andelen af lån med variabel rente?

Det seneste år er den lange rente steget, og det har givet boligejere med fast rente en attraktiv mulighed for at skære en bid af deres restgæld, da kursen på de obligationer, der ligger bag deres lån, er faldet. I den forbindelse skal boligejerne vælge er nyt realkreditlån som erstatning for den gamle, og her er valget hos ca. 4 ud af 10 boligejere faldet på et variabelt forrentet lån, mens de resterende 6 ud af 10 boligejere har beholdt et fastforrentet lån blot med en højere rente.

Læs også: Dyrere for pensionister at indefryse grundskylden

Om det er attraktivt at skifte til variabel rente afhænger af den fremtidige renteudvikling. Hvis boligejerne tror på, at renten vil falde, kan et variabelt forrentet lån være den rigtige løsning. Omvendt vil de fastforrentede lån klare sig godt, hvis renten fortsætter op.

Ulemper ved variabelt forrentede realkreditlån

Risiko for høje renteudgifter
Hvis renten stiger, vil familiens renteudgifter også stige. Man skal derfor kunne tåle eventuelle rentestigninger, før man vælger et variabelt forrentet lån.

Mindre forudsigelighed
Da renten kan ændre sig løbende, kan det være sværere at planlægge og forudsige ens renteudgifter og dermed familiens samlede økonomi.

Ringe mulighed for at skære en bid af restgælden
Variabelt forrentede lån er ikke særligt kursfølsomme. Hvis renten stiger, har man derfor ringe mulighed for at skære en bid af restgælden sammenlignet med fastforrentede lån.

Men selvom lån med variabel rente kan være en attraktiv mulighed, er der også risici ved at vælge denne type lån. Hvis renten stiger, vil boligejerne opleve en stigning i deres renteudgifter, hvilket kan være en betydelig belastning afhængig af familiens økonomiske robusthed. Derfor er det vigtigt, at boligejere overvejer både muligheder og risici, inden de vælger en variabel rente.