Hver tiende dansker bruger Skat som opsparingsform

Dreng peger på hans mors computer

Det danske skattesystem er temmelig komplekst, og derfor føler mange, at årsopgørelsen er en form for lykkehjul, hvor både grønne og røde tal er sandsynlige. Jo flere ændringer der er sket på den privatøkonomiske front i årets løb, jo sværere er det at vide sig sikker på, at man ikke ender med et skattesmæk, hvis man ikke løbende har husket at rette i sin forskudsopgørelse.

Men der findes også dem, som ser frem til årsopgørelsen med julelys i øjnene, fordi de aktivt har indrettet sig efter, at der kommer penge tilbage i overskydende skat hvert år. I en undersøgelse udført af YouGov for Nordea svarer hver tiende, at deres foretrukne opsparingsform er bevidst at betale for meget i skat i løbet af året for så at få en sum penge tilbage, når årsopgørelsen lander. De bruger altså Skat som opsparingsform, og det kan lyde fristende, for på den måde får man tvunget sig selv til automatisk at spare op uden at lægge mærke til det. Selvom det sådan set er ens egne penge, kan det føles som en gave, når den overskydende skat udbetales i april. Men der er flere grunde til, at opsparing hos Skat ikke er ideelt. Først og fremmest er Skats rente på 0,8 pct. ikke særlig gunstig, og derudover er pengene låst, så du ikke kan disponere over dem i løbet af året.

Hos bankerne kan du få en betydeligt højere indlånsrente end hos Skat, og hvis du har en lang tidshorisont, kan du overveje at investere pengene. Ved at tænke over, hvordan man forvalter sin opsparing bedst muligt, kan man udnytte renters-rente effekten, og det kan få betydning for, om – og hvor hurtigt – man får sparet op til at kunne indfri sine drømme.

Læs her, hvad der kan påvirke din forskudsopgørelse

Kvinde der kigger på sin computer
Right

Få gode råd til, hvad du skal tjekke i din årsopgørelse her.

Vores drømme koster knaster

En ny undersøgelse udført af YouGov for Nordea kaldet Nordeas Drømmeindeks viser, at 83 pct. af de danske forbrugere sparer op til en eller flere drømme. Klart øverst på listen er rejser. De øvrige opsparingsdrømme spænder mellem alt fra oplevelser med venner og familie til tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og køb af bolig. Og karakteristisk for langt de fleste af drømmene er, at de koster. Der er derfor god grund til at være kløgtig med sine hårdt tjente penge, så man giver sin opsparing de bedste vilkår for at vokse.

Så hvis du også er en af dem, som sidder i timelang kø i weekenden for at se, hvor meget du har sparet op hos Skat, vil jeg anbefale, at du bruger tiden i køen på at undersøge, om du kunne placere din opsparing smartere. Det kunne fx være ved at flytte pengene til en opsparingskonto med en højere rente, så du kan lade din opsparing vokse og realisere dine drømme når du vil, og ikke når Skat åbner for sluserne.

Regner du med at få penge tilbage i skat?

Choices